Procurorul general al Romaniei a facut portretul robot al celor care comit abuzul in serviciu. Descrierea corespunde si politicienilor care vor sa elimine infractiunea

news

Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, a prezentat miercuri, in cadrul unei dezbateri pe tema coruptiei organizata de DNA, portretele-robot ale autorilor infractiunii de abuz in serviciu.

„Rezulta, atat din studiul DNA, cat si din studiile colegilor din Parchetul General, ca un prim portret-robot priveste functionarul public, care este fie dintre cei alesi – primari, viceprimari, presedinte de consiliu judetean, consilier local sau judetean, fie dintre functionarii publici care au fost numiti, direct sau prin concurs – director, director adjunct, sef de serviciu. Aceste persoane au o conduita caracterizata ca fiind abuziva, pentru ca depaseste cadrul legal al atributiilor lor de serviciu, exercitate prin incalcarea legii (…). Un astfel de functionar are o conduita abuziva si, pentru a-si rezolva interesele proprii, pentru a obtine un folos propriu sau pentru alte persoane, exercita o astfel de conduita, evident cu incalcarea deontologiei minime pe care trebuie sa o aiba un functionar public”, a spus Augustin Lazar.

Un alt portret-robot este cel al autorului „din umbra”, care actioneaza mult mai sofisticat si evita sa se expuna in mod direct. „Mai interesant este portretul robot mai sofisticat al celuilalt functionar public, care este autorul din spatele autorilor (…). Am socotit necesar sa subliniez existenta unui autor din spatele autorilor, unul mai sofisticat, care foloseste un alt functionar public pe care il pune in fata, numit in termeni de argou ‘om de paie’, ‘paravan’, ‘pion’, ‘cap de lemn’ – ‘testa di legno’, cum spuneau colegii italieni. (…) Conduita aceasta abuziva o remarcam in cateva domenii: achizitii de bunuri si servicii supraevaluate, proiecte de infrastructura, lucrari de constructii si intretinere de drumuri, finantari de proiecte culturale. Sunt numai cateva domenii pe care le-am remarcat, dar exista numeroase altele”, a explicat procurorul general.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: