Procurorul general ii enerveaza pe PSD-isti: „Modificarile aduse legilor justitiei in perioada 2017 – 2019 continua sa reprezinte un obstacol major in calea bunei functionari a DNA”

news

Procurorul general Gabriela Scutea a declarat joi ca DNA a continuat anul trecut sa obtina rezultate bune in investigarea cauzelor de mare coruptie, desi modificarile aduse legilor justitiei in perioada 2017 – 2019 reprezinta un obstacol major in calea bunei functionari a acestei structuri de parchet.

„In privinta sistemului de justitie din Romania, in Raportul din 2021 privind statul de drept publicat la 20 iulie 2021 s-a retinut ca eficacitatea investigarii si sanctionarii cazurilor de coruptie la nivel mediu si inalt s-a imbunatatit, confirmand bilantul anterior.

Directia Nationala Anticoruptie a obtinut rezultate mai bune, desi modificarile aduse legilor justitiei in perioada 2017 – 2019 continua sa reprezinte un obstacol major in calea bunei sale functionari, astfel ca este necesar sa se modifice codurile. Vor exista obstacole tot mai mari si insecuritate juridica in lupta anticoruptie daca nu se vor gasi solutii legislative si strategice solide pentru deciziile Curtii Constitutionale”, a spus Scutea, la prezentarea bilantului de activitate a Ministerului Public pe anul 2021, citata de Agerpres.

Procurorul general a explicat ca, din datele privind infractiunile de coruptie, rezulta o curba repetata de crestere/scadere a numarului persoanelor trimise in judecata, dar in anul 2021 numarul persoanelor trimise in judecata de DNA a crescut, in timp ce la parchetele nespecializate se inregistreaza o scadere semnificativa de a activitatii.

„La nivelul circumscriptiilor se impune analiza ponderii sesizarilor din oficiu, a relevantei sesizarilor adresate de autoritatile publice, asadar mai mult aspecte procedurale, in completarea analizelor pe care le realizeaza periodic Parchetul General asupra rezultatelor in combaterea coruptiei. Infractiunile de abuz in serviciu daca s-a obtinut un folos (art.13 ind.2 Legea nr.78/2000) – in cazurile in care nu este atrasa competenta DNA – revin parchetelor de pe langa judecatorii, in regim de urmarire penala proprie. Este evident ca sesizari exista, iar operativitatea este redusa, insa impactul acestei categorii de infractiuni trebuie clarificat cu celeritate, fiind afectate fonduri publice si comunitati”, a precizat Gabriela Scutea.

Mai mult despre:

Comentarii: