Procurorul general le-a tulburat apele penalilor: Comisia pentru alegerile din 2009 face solicitari disperate la CSM

politica

Comisia speciala de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor privind alegerile prezidentiale din 2009 a inaintat, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de respingere a solicitarilor Parchetului General, anunta presedintele comisiei, Oana Florea.

Potrivit sursei citate, comisia considera ca refuzul procurorului general Augustin Lazar de a pune la dispozitie o copie dupa dosarul nr. 213/P/2017 referitor la scrutinul din 2009 poate fi interpretat „ca o exercitare a functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta”, arata Agerpres.

Oana Florea a mentionat, in comunicat, ca procurorul general Augustin Lazar nu a acceptat cererile comisiei parlamentara de ancheta de a-i trimite copia dosarului, clasat in 20 iunie, si a anuntat ca face mai multe solicitari catre CSM, intre care si sa sesizeze CCR cu un conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea legiuitoare si autoritatea judecatoreasca.

„Procurorul general Augustin Lazar a refuzat aceasta solicitare a comisiei si a emis 2 postari pe Facebook si un comunicat al PICCJ din care am aflat ca a solicitat CSM: sa-si exercite rolul de garant al independentei justitiei; sa sesizeze CCR cu un conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea legiuitoare si autoritatea judecatoreasca; sa ii fie clarificat daca poate fi trimis Comisiei Parlamentare, in copie, un dosar in care s-a dispus o solutie de clasare ce vizeaza infractiuni pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale”, precizeaza presedintele comisiei.

Comisia parlamentara de ancheta a formulat catre CSM o adresa prin care solicita respingerea acestor cereri ale procurorului general.

„Comisia parlamentara de ancheta nu a incalcat independenta procurorilor asa cum este ea precizata in Legea 304/2004 privind organizarea judiciara art. 64 alin. 2 „In solutiile dispuse, procurorul este independent, in conditiile prevazute de lege’. Solicitarea a fost facuta dupa ce solutia fusese data”, mentioneaza presedintele comisiei in adresa catre CSM, conform sursei citate.

De asemenea, in scrisoarea catre CSM, comisia mentioneaza ca „nu exista un conflict juridic de natura constitutionala in sensul celor aratate de procurorul general deoarece Comisia parlamentara a actionat in limitele prerogativelor constitutionale, nu si-a arogat drepturi si competente ale autoritatii judecatoresti si nu a creat niciun fel de conflict juridic prin solicitarea sa”.

„CSM nu are in atributii interpretarea normelor legale, acestea fiind atributia Parlamentului, conform art. 69 alin.(1) din Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, „Interventiile legislative pentru clarificarea sensului unor norme legale se realizeaza printr-un act normativ interpretativ de acelasi nivel cu actul vizat, prin dispozitii interpretative cuprinse intr-un nou act normativ sau prin modificarea dispozitiei al carui sens trebuie clarificat” Totodata, conform art.18 alin.(2), „Inalta Curte de Casatie si Justitie asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre celelalte instante judecatoresti, potrivit competentei sale'”, se mai arata in scrisoarea catre CSM, potrivit comunicatului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: