„Procurorul persecutat”, articol in prestigiosul Financial Times. Cum a ajuns guvernul roman sa influenteze Consiliul UE

analize

Financial Times scrie ca „modul in care Romania o trateaza pe Laura Codruta Kovesi, fosta sefa a DNA a divizat Europa si a intors institutiile de la Bruxelles una impotriva celeilalte”. Intr-un articol intitulat „Procurorul persecutat”, Financial Times observa ca „actiunile legale luate de autoritatile de la Bucuresti contra Laurei Codruta Kovesi, pe acuzatii de coruptie si abuz in serviciu, au ajuns sa influenteze Bruxellesul”.

Parlamentul European vrea ca fosta sefa a DNA sa devina procuror-sef al Parchetului European, insa Consiliul UE, preocupat ca tarile sa nu se implice una in treburile interne ale celeilalte, ar prefera sa nu fie Kovesi cea care ocupa aceasta functie.

„Cele doua institutii s-au ciocnit dramatic joi, cand Parlamentul European a acuzat guvernele ca se fac ca nu vad modul in care Kovesi este tratata in Romania si ca ignora deteriorarea statului de drept in Romania, chiar in momentul in care Romania detine presedintia Consiliului UE”, scrie Financial Times.

„Nu putem accepta sa cedeze Consiliul UE in fata presiunilor guvernului roman si sa sustina un candidat mult mai slab”, a declarat europarlamentarul german Ingeborg Grassle.

Scandalul Kovesi fierbe de luni de zile. Cazul a luat o cotitura urata saptamana trecuta, cand Sectia speciala pentru anchetarea magistratilor a decis sa o plaseze pe Kovesi sub control judiciar, impiedicand-o sa paraseasca tara sau sa stea de vorba cu presa.

Punerea lui Kovesi sub acuzare nu a facut decat sa le dea un imbold sustinatorilor ei din Parlamentul European, care vor sa se asigure ca fosta sefa a DNA va ocupa functia de procuror-sef european.

„Ne dorim o activista care sa ancheteze infractorii. Insa nimeni din Consiliu nu are curajul sa aleaga o adevarata luptatoare anticoruptie. Nu ne vom lasa presati sa alegem candidatul gresit pentru aceasta functie”, a acuzat europarlamentara olandeza Judith Sargentini.

Pe de alta parte, statele membre UE spun ca nu vor sa se implice in treburile interne ale altui stat, oricat de mult ar ingreuna acest lucru relatia lor cu Parlamentul European. In cele trei runde de negocieri cu europarlamentarii, Consiliul a ramas ferm pe pozitii in sustinerea candidatului francez Jean-Francois Bohnert.

„Cand era sefa DNA, Kovesi a fost cea care l-a pus sub acuzare pe cel mai puternic politician de la Bucuresti, Liviu Dragnea, pentru frauda electorala. Acest lucru i-a adus lui Kovesi aprecierea Bruxellesului, dar i-a creat inamici puternici in Romania”, mai scrie Financial Times, adaugand ca lupta pentru sefia Parchetului European va mai dura o vreme, in conditiile in care cele doua institutii europene nu reusesc sa ajunga la un acord la negocieri.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: