Producatorii europeni de energie solara, sufocati de concurenta chineza: „Asistam cu adevarat la un val de falimente”. Firmele chineze au parte de subventii masive din partea statului

pagina verde

panouri fotovoltaice, montate invers, primaria Bacau, Dorel

Comisia Europeana se afla in faza incipienta a discutiilor privind masurile de urgenta pentru a ajuta producatorii de energie solara din UE, care spun ca subventiile chinezesti sufoca industria, potrivit a doua persoane familiarizate cu aceasta chestiune, relateaza Politico.

Luni, Comisia va face o declaratie in acest sens in Parlamentul European de la Strasbourg, in timp ce deputatii europeni sunt, de asemenea, asteptati sa vina cu idei pentru a sustine industria.

Optiunile posibile ar putea include sprijin direct sau masuri de aparare comerciala, potrivit acestor surse. Comisia, executivul UE, nu a confirmat daca ia in considerare un ajutor financiar sau masuri de aparare comerciala.

Discutiile au loc in contextul in care Consiliul European de Productie Solara (ESMC), organismul care reprezinta producatorii de energie fotovoltaica, a trimis saptamana aceasta o scrisoare la Bruxelles in care face apel la masuri „urgente”, inclusiv la o rascumparare rapida, sub conducerea UE, a stocurilor lor.

Grupul sustine ca productia in masa a modulelor solare din China – care se vand in prezent la jumatate din pretul echivalentului lor din UE -, combinata cu o oferta excedentara de panouri in blocul comunitar, face imposibila reorientarea stocurilor de catre producatorii din blocul comunitar.

„Asistam cu adevarat la un val de falimente” in Europa, a declarat secretarul general al ESMC, Johan Lindahl, citand cazuri recente de insolventa, printre care producatorul olandez de panouri Exasun si producatorul austriac de module Energetic.

„Totul indica faptul ca producatorii chinezi vand sub costul lor de productie”, a declarat Lindahl, iar acum rezultatul este „foarte, foarte ingrijorator … Suntem pe cale sa pierdem industria din Europa”, a mai spus el.

Industria solara sustine masiv sprijinul direct, solicitand inca din septembrie un plan de salvare condus de UE. Dar masurile de aparare comerciala – inclusiv o ancheta antisubventie privind actiunile Chinei – raman controversate.

„Dupa cum a aratat istoria, investigarea si implementarea barierelor comerciale in domeniul solar este strategia gresita pentru Europa”, a scris SolarPower Europe, principala companie de lobby in domeniul solar de la Bruxelles, intr-o scrisoare adresata Comisiei in noiembrie anul trecut, facand referire la incercarea anterioara esuata a UE de a impune tarife de import pentru panourile solare chinezesti.

Un razboi comercial ar fi, de asemenea, „un dezastru pentru piata solara din UE”, a declarat Jenny Chase, analist la Bloomberg, deoarece blocul risca sa puna in pericol instalarea de panouri in intreaga UE, avand in vedere capacitatea sa limitata de productie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: