Profesoara Cristina Tunegaru, in prima zi de scoala: „Sunt dezgustata. In mod oficial, educatia nu mai este gratuita si nu mai este un drept al oricarui copil”

news

Cristina Tunegaru, profesoara care si-a dobandit notorietate pentru lupta cu sistemul anchilozat din invatamant, avertizeaza ca „educatia nu mai este gratuita si nu mai este un drept al oricarui copil”, in contextul inceperii unui nou an scolar marcat de lipsuri.

„Pentru ca inteleg ce se intampla in jurul meu, sunt dezgustata. In continuare nu se face educatie in Romania, dupa sase luni de la suspendarea initiala. Declarativ, toate scolile sunt pregatite, educatia e mimata pana la absurd – in Faurei, orele online sunt printate pe hartie pentru copiii care nu se pot conecta. Scoala online se face prin corespondenta sau prin Whatsapp. In multe scoli, orele dureaza 30 de minute, prea putin ca sa poti invata ceva.

Despre tablete si conexiune la internet s-au faurit legende. Ele vor ajunge, dupa ce scolile vor scrie proiecte europene.

Absenta indelungata de la scoala a copiilor din medii defavorizate va avea efecte teribile in viitorul apropiat. Realitatea este ca astazi au parte de educatie doar copiii care isi permit (laptop, internet, auxiliare, meditatii). In mod oficial, educatia nu mai este gratuita si nu mai este un drept al oricarui copil”, a scris Cristina Tunegaru pe Facebook.

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, luni, ca in cea mai mare parte a unitatilor de invatamant inceperea anului scolar s-a desfasurat in bune conditii si a cerut ministrului Educatiei, Monica Anisie, ca inspectoratele sa monitorizeze situatia si sa intervina in cazurile in care exista disfunctionalitati.

„Vreau sa le transmiteti cadrelor didactice, inspectoratelor scolare increderea si aprecierea mea. Solicitarea si rugamintea mea catre ei – sa faca fata la toate provocarile. Sigur, nu va functiona totul ceas din prima, o sa apara mici disfunctionalitati, imperfectiuni. Intreg sistemul – Ministerul Educatiei, inspectoratele scolare – trebuie sa monitorizati cu mare atentie, sa interveniti prompt la fiecare situatie in care trebuie corectata o disfunctionalitate. Asa, va spun sincer, din ce am vazut, in cea mai mare parte a scolilor sunt lucruri bune care s-au intamplat. Sigur ca nu in toate scolile – asta depinde si de administratia locala si de corpul profesoral, de directorul scolii -, dar sa cereti inspectoratelor scolare sa monitorizeze cu mare atentie si sa fie pregatiti sa intervina, exact cum am discutat, inclusiv prin constituirea unor stocuri tampon de masti, de tablete, de camere web. Mai ales sa verificati sa fie camere web, astfel incat sa se poata face transmiterea online a lectiilor”, a spus premierul, in debutul sedintei de Guvern.

El a adaugat ca a vizitat mai multe unitati de invatamant din diferite judete si s-a declarat „impresionat” de modul in care s-au efectuat pregatirile pentru anul scolar.

„Inclusiv in comune, scoli foarte bine pregatite, cu toate masurile de siguranta luate. Eu cred ca putem sa facem fata la orice situatie care apare. Important este sa accentuam acest mesaj: copiii au nevoie de scoala. Intreruperea procesului de educatie afecteaza intreg procesul de educatie. Daca acumulezi restante sau ai lacune o luna-doua in procesul educational, iti poate afecta intelegerea in anii urmatori de scoala. Va trebui sa comunicam foarte limpede acest mesaj. Este extrem de important pentru copii ca urmeze procesul scolar, indiferent cum se face scoala, in clasa sau online”, a transmis Orban.

Potrivit acestuia, „incetul cu incetul” lucrurile tind sa revina la o atmosfera „mai normala”.

„Nu mai exista atmosfera aceea de tensiune care s-a generat. Totusi, inceperea scolii e o bucurie si pentru copii, si pentru profesori, poate si pentru parinti. Incetul cu incetul trebuie sa asiguram o normalitate, sa aratam ca lucrurile pot fi rezolvate, in functie de orice situatie care apare”, a sustinut el.

La randul sau, ministrul Educatiei, Monica Anisie, a precizat ca in acest moment exista 12.423 de unitati de invatamant care functioneaza in scenariul verde, 4.915 in scenariul galben si 263 in sistem online. Sunt 11 judete in care nu exista nicio unitate de invatamant in scenariul rosu: Harghita, Caras-Severin, Hunedoara, Ialomita, Bihor, Valcea, Tulcea, Botosani, Bistrita-Nasaud, Covasna si Vaslui.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: