Profesoara din Cluj, despre cadourile de Craciun de la parinti: „Este umilitor. Pentru mine ca dascal cel mai frumos cadou este sa vad ca am reusit sa fac dintr-un elev un om realizat”

news

Profesoara in banca

O profesoara din Cluj afirma intr-un mesaj adresat parintilor ca este „umilitor” sa aiba de a face cu situatii in care trebuie sa respinga cadouri. „Pentru mine ca dascal cel mai frumos cadou este sa vad ca am reusit sa fac dintr-un elev un om realizat si sa vad ca dupa zeci de ani nu m-a uitat, se bucura sa-mi prezinte familia, copilasii. Asta e cel mai frumos cadou si cel mai valoros”, subliniaza profesoara.

„V-ati intrebat vreodata cum ne simtim noi ca dascali sa apara parintii cu oale, cratite, blide, prajitoare de paine, cafele, bomboane si…..altele”, a scris profesoara intr-un mesaj postat pe un grup de mamici din Cluj, citat de Stiri de Cluj.

„Dragi mamici,

Va urmaresc cu interes deoarece toata viata mea am dedicat-o copiilor. Am vazut o postare unde o mamica cerea grupului sugestii pentru un cadou pentru doamna invatatoare.

Am citit si comentariile. Vreau sa va spun ca cadrele didactice isi aleg aceasta meserie pentru ca le place, nicidecum pentru cadouri. Eu nu cred ca un cadru didactic a cerut cuiva un cadou. In primul rand, Codul bunelor maniere, spune clar cui se fac cadourile si in ce consta aceste cadouri.

Este umilitor pentru un dascal sa i se dea un cadou, parca am fi coafeza, manichiurista sau chelnerul.

Pentru mine ca dascal cel mai frumos cadou este sa vad ca am reusit sa fac dintr-un elev un om realizat si sa vad ca dupa zeci de ani nu m-a uitat, se bucura sa-mi prezinte familia, copilasii. Asta e cel mai frumos cadou si cel mai valoros.

V-ati intrebat vreodata cum ne simtim noi ca dascali sa apara parintii cu oale, cratite, blide, prajitoare de paine, cafele, bomboane si…..altele.

Nu, multumim noi stim ce cafea bem, noi stim ce parfum folosim, noi stim ce mancam, etc.

Am refuzat si martisoare, flori si invitatii la banchet deoarece am auzit comentarii de genul: iar sa-i luam flori, ce sa manance pe banii nostri.

In primii mei ani de invatamant am primit in particular ca si cadou, doua obiecte: un album de arta si o vaza de rubin, de la doi elevi exceptionali.

Cand le priveam imi aminteam de ei. Din pacate vaza s-a spart singura la multi ani dupa moartea elevei intr-un accident cumplit. Atat!

Sa aveti sarbatori fericite alaturi de familiile voastre si sa nu uitati ca dascalii nu asteapta cadouri!”, este mesajul integral al profesoarei.

Confrom art. 168 din Regulamentului-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, parintii nu mai pot aduna bani pentru cadourile profesorilor, ci pot „sustine activitatile dedicate intretinerii, dezvoltarii si modernizarii bazei materiale a grupei/clasei si unitatii de invatamant prin actiuni de voluntariat”.

Codul de etica al personalului didactic din invatamantul preuniversitar prevede la art. 5 ca „personalul didactic are obligatia de a cunoaste, de a respecta si de a aplica norme de conduita prin care se asigura: b) interzicerea oricaror activitati care genereaza coruptie: (ii) solicitarea, acceptarea sau colectarea de catre personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, in vederea obtinerii de catre beneficiarii directi ai educatiei de tratament preferential ori sub amenintarea unor sanctiuni, de orice natura ar fi acestea”.

Foto: Deposit Photos

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: