Profesoara Tunegaru, lectie pentru profesori: „Ce fac la clasa sa fie liniste? Nu accept umilirea unui copil”

news

Profesoara Cristina Tunegaru, eliminata recent din scoala dupa ce i-a adus mai multe critici primarului Gabriela Firea, a publicat un nou mesaj adresat de aceasta data colegilor ei din invatamant. 

Tunegaru a explicat ce ar trebui facut in sala de clasa atunci cand copiii devin galagiosi. In niciun caz acestia nu trebuie certati.

„Complimente intre profesori in cancelarie: ‘Va felicit, v-am auzit de la intrarea in scoala cum tineati lectia. Ii tineti bine in frau !’. Contrar traditiei scolii noastre, sa tipi, sa ridici tonul la copii e un esec educational si un fapt care face mult rau copiilor si relatiilor dintre ei. Ca profesor, nu accept, nu promovez umilirea unui copil, formarea unor poli de putere in clasa, ostracizarea sau jignirea lor, ci ii invat toleranta si bunatatea prin exemplul personal. Ei copiaza modelele pe care le intalnesc; nu ii inveti doar materie, ii inveti sa fie oameni.

Si totusi uneori copiii sunt galagiosi. In niciun caz nu te proptesti in catedra si incepi sa urli din toti rarunchii ca sa-i acoperi cu amenintarile tale, nu lovesti cu pumnul in catedra, nu le dai test pe loc, nici note proaste drept pedeapsa.

Ce fac la clasa ca sa fie liniste ?

1. Nu spun nimic. Stau in fata lor, nu mai vorbesc si ei se vor linisti pe rand, preluand din calmul meu.
2. Apelez la emotii, exprimandu-mi dezamagirea fata de comportamentul lor: „Daca nu ma ascultati, atunci voi fi nemultumita/ suparata, pentru ca nu am reusit sa va spun tot ce doream.”
3. Folosesc un instrument muzical de percutie sau orice alt instrument care sa fie auzit de toti copiii: fluier, tobe.
4. Spun ceva neasteptat, ‘Receptie, receptie! Aici vulturul catre gascute.’
5. Alegem impreuna un semnal, pe care atunci cand il execut, ei trebuie sa faca liniste. De exemplu, ridicarea ambelor maini.

Toate acestea functioneaza numai intr-un un climat cald, de colaborare, fara reguli impuse autoritar. Ora va fi o reusita atunci cand profesorul va vorbi mai putin decat copiii, cand impreuna vom fi veseli, vom rade, ne vom cunoaste si vom inghiti inca un balaur din programa”, a scris Cristina Tunegaru pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: