Profesorii au respins oferta facuta de Guvern. Greva continua

news

greva, profesori, guvern, promisiuni, incalcate, PNRR

Cele doua federatii din invatamant au decis sa respinga ultima propunere a Executivului, pe baza unui referendum facut cu membrii de sindicat aflati in greva, potrivit edupedu.ro

UPDATE: Guvernul face inca o oferta
Toate salariile din educatie ar urma sa creasca cu 25% din acest an. Propunerea circula pe grupurile profesorilor.
„Acum 5 min ni s-a transmis din partea Guvernului ca solicitarile de mai sus sunt acceptate. Adica 25% cresterea salariala, 1500 anual pentru personalul didactic de predare si auxiliar pana in 2027, 500 anual pentru personalul nedidactic pana in 2027, 50% prima transa din noua grila de la 1 ianuarie 2024. Conditia este de a fi maine la ora 9 la Guvern pentru a anunta incheierea conflictului. Rog consultati colegii rapid si ne comunicati in aceasta seara”, este mesajul care ar fi fost trimis de Marius Nistor pe grupurile profesorilor, potrivit Digi24.

Guvernul a propus ca angajatii sa primeasca cate 1.500 lei net in luna octombrie si o crestere salariala cu 45% din diferenta dintre salariul actual si cel din viitoarea grila inclusa in viitoarea legea a salarizarii.

Vineri, peste 12.000 de profesori si de angajati din educatie au protestat in Bucuresti. In acel timp, liderii de sindicat Simion Hancescu (FSLI) si Marius Nistor (FSE ”Spiru Haret”) au fost la negocieri cu reprezentantii Executivului. Dupa intalnirea de la Palatul Victoria, Hancescu a spus ca Guvernul nu poate acorda cresterile salariale solicitate dar propus o prima de 1.500 de lei net, anuala, cu acordare din fonduri europene, in perioada 2023-2027, in luna octombrie si o crestere cu 45% din diferenta intre actualul salariu, marit si el dupa ordonanta de urgenta 53 adoptata de Guvern cu forta cu cateva sute de lei, si salariul prevazut in grila care ar urma sa se aplice de la 1 ianuarie, cea inclusa in viitoarea lege a salarizarii unitare.

Duminica la ora 10 va avea loc o sedinta de guvern urmata de un briefing de presa, potrivit unui anunt al Executivului, transmis jurnalistilor acreditati. La briefing vor participa Ministrul Educatiei, Ligia Deca, si purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru.

Potrivit surselor Edupedu.ro, Guvernul va adopta ofertele pentru profesori, chiar daca ei le-au refuzat. O situatie similara a avut loc si in urma cu o saptamana. Joi, 1 iunie, Guvernul a adoptat prin OUG majorarea cu 585 de lei pentru profesori si 250 lei pentru nedidactic a salariilor, oferta respinsa cu o seara inainte, dupa care le-a chemat pe sindicate la discutii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: