Profesorul Andrei Cornea: „Sa crezi deodata ca darele de avion sunt otravuri este un mod de a recadea in Evul Mediu. Revenim intr-un Dark Age, intr-o epoca a intunecarii”

analize

Andrei Cornea

Andrei Cornea, profesor conferentiar doctor la Universitatea din Bucuresti, isi manifsta ingrijorarea, intr-un interviu acordat aktual24.ro, in legatura cu o alunecare in Evul Mediu a unei bune parti din societatea romaneasca. Profesorul a prezentat si cateva exemple relevante si sugestive.

„Am fost socat sa vad acest mod extraordinar de straniu in care a fost primita pandemia, mai exact vaccinarea. Pe care toata lumea ai fi zis ca o asteapta cu speranta si convingere ca va duce la sfarsitul pandemiei si va face bine. Ceea ce s-a si intamplat, de fapt. Si acum ma ingrozesc, aud ca mor copii de pojar, ca fac tuse convulsiva. Lucruri pe care nu le-ar face daca parintii i-ar vaccina. Dar parintii nu-i vaccineaza, prefera sa creada tot felul de pseudostiinte“, a declarat Andrei Cornea.

„Oamenii nu cred in rezultatele stiintei. Si nu cred in rezultatele ei, in mare masura, pentru ca nu inteleg, de fapt, despre ce e vorba. Exista o mare ignoranta in raport cu complexitatea si amploarea cunostintelor. Omul individual, omul mediu, omul obisnuit, care are el o meserie acolo, pe care si-o face, stie cateva lucruri legate de profesia lui, mai specializate sau mai putin, dar in rest este intr-o totala ignoranta. Si atunci, cand vine cineva care explica intr-un limbaj inteligibil cum e cu niste otravuri, cum e cu niste radiatii, cum e cu niste influente, i se pare plauzibil. Si este acest internet care difuzeaza stirile cu o mare rapiditate. Apar tot felul de persoane care pretind ca sunt experte, se furnizeaza statistici. Chiar si asta, ganditi-va ca noi nu invatam, probabil… Desi, teoretic, invatam, dar cine retine cum trebuie sa citesti o statistica? Cum trebuie sa citesti un sondaj s.a.m.d.? Poti sa faci orice din cifre, poti sa le joci cum vrei si sa obtii tot felul de rezultate, sa demonstrezi tot ce vrei. Ganditi-va ce impact are, de exemplu, atunci cand cade un avion si mor 200 de oameni intr-o lume in care in fiecare zi circula 20.000 de avioane care nu patesc nimic. Si faptul ca aceasta chestie este o catastrofa care pare sa fie cu mult mai teribila decat ceea ce se intampla in fiecare zi pe sosele. Unde mor, sigur, cate putini, doi-trei mor in fiecare zi. Dar, daca aduni intr-o luna, deja sunt cu mult mai multi. Asta nu impresioneaza atat. De ce nu impresioneaza? Pentru ca aia sunt in aer, aia zboara si astia sunt pe pamant. Suntem animale terestre!

Sa crezi deodata ca darele de avion sunt otravuri si nu stiu ce este un mod de a recadea in Evul Mediu”, a subliniat Cornea in interviul pentru aktual24.ro.

„A reveni intr-un Dark Age, intr-o epoca a intunecarii, in conditiile in care ai o tehnologie care desfide orice aveau oamenii aia de atunci. Deci, ei sunt mai scuzabili, fiindca nu aveau foarte mult ce sa faca.

E o atmosfera de intoleranta, de radicalizare. Iata, astazi am vazut o petitie pe care o facea Declic, legata de posibilitatea reala a femeilor de a-si exercita dreptul de a face avort. Avort in clinicile din Romania. Clinici de stat, in general, din Romania. Si constata – am mai vazut stiri de acest tip – ca in foarte multe locuri sunt refuzate. Pe motive legate, sa zicem asa, de constiinta. Dar este vorba aici de o presiune a Bisericii si, pe de alta parte, exista o lege care nu e votata, e un proiect care nu e votat de Parlament, care ar reglementa putin lucrurile. Adica aici sunt niste lucruri care, iarasi, tin de un fel de intoarcere in trecut, un conservatorism si un fanatism uneori, chiar!, care… Pana la urma…

Impieteaza asupra drepturilor castigate! Si castigate la noi chiar cu cu sange! E ingrijorator asta! E foarte ingrijorator!”, a subliniat Andrei Cornea.

„Va spun, e vorba aici de o influenta, probabil, a Bisericii. O influenta, sa nu fiu inteles gresit, intr-un sens negativ! Pentru ca, la urma-urmelor, totusi, atata vreme cat legea permite, sau mai exact cat legea nu interzice, nu cred ca ai dreptul tu, clinica, sau tu, spital, sa faci prohibitii de acest tip! Mai ales ca ele au si un aspect social. Pentru ca femeile cu mai putine resurse financiare vor fi lovite. Cele care au resurse se vor descurca, vor gasi clinici private, nu va fi o problema. Dar acolo unde nu exista asemenea resurse apar probleme. Si nu e vorba numai de asta. E vorba si, desigur, de multe alte lucruri pe care le observam.

Chiar reaparitia asta a unui tip de conservatorism, de fapt un fel de semifascism pe care il vedem la anumite grupuri radicale, la AUR, la alte grupuri. Arata o anumita… Nu stiu daca involutie, dar o reaparitie la suprafata a unor fenomene pe care le credeam nu chiar disparute, dar mai putin esentiale. Dar ce ma ingrijoreaza mai mult, va spun, nu e situatia din Romania. Pentru ca Romania a depins intotdeauna de ora Europei, de ce se intampla in centrele mai importante. Dar ce vedem intamplandu-se in unele tari din Europa, de exemplu in Franta, chiar si Germania, ce se intampla in Statele Unite… Acolo se intampla niste lucruri, intr-adevar, care te pot face sa te gandesti la o involutie si o revenire la un tip de discurs politic pe care credeam ca n-o sa-l mai auzim. Discursul urii, discursul refuzului, al stigmatizarii. In unele cercuri, desigur, nu e vorba de toata lumea. Si, in acelasi timp, e vorba de lipsa de curaj a liderilor care ne conduc, a liderilor democrati. De lipsa lor de… Uitati-va la cancelarul Scholz (seful guvernului Germaniei – n. red.) cat de ezitant, cat de lipsit de curaj este chestiunea Ucrainei. Si stie bine, de fapt, care sunt lucrurile, dar nu are curajul sa actioneze”, a mai aratat profesorul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: