externe

Profiturile British Petroleum s-au dublat fata de anul trecut, ajungand la peste 23 de miliarde de lire sterline. BP vrea acum sa isi reduca angajamentele legate de emisii

British Petroleum si-a redus ambitiile climatice in timp ce a anuntat ca profiturile anuale au trecut de dublu fata de anul trecut, pana la 28 miliarde de dolari (23 miliarde de lire sterline), dupa o crestere brusca a preturilor la gaz legata de razboiul din Ucraina scrie The Guardian.

Intr-o miscare care ii va infuria pe militantii pentru oprirea schimbarilor climatice, gigantul de petrol si gaze si-a redus angajamentul privind emisiile si planuieste o productie mai mare de petrol si gaze in urmatorii sapte ani, comparativ cu obiectivele anterioare.

Profitul anual urias din domeniul energiei a dus la reinnoirea apelurilor la inasprirea taxelor pe profitul exceptional, deoarece companiile petroliere obtin foarte multi bani de pe urma cresterii preturilor la gaze, in timp ce multe gospodarii si intreprinderi se lupta sa faca fata unei cresteri puternice a facturilor la energie.

Partidul Laburist a cerut saptamana trecuta ca taxa pe profiturile din energie din Marea Britanie sa fie revizuita pentru a dirija spre bugetul national o mai mare parte din castigurile exceptionale realizate de firmele de petrol si gaze, dupa ce profiturile Shell au trecut de dublu, ajungand la 40 de miliarde de dolari, cel mai mare profit din istoria sa de 115 ani.

BP a declarat ca a suportat taxe totale de 15 miliarde de dolari la nivel mondial – cel mai mare total anual al sau. In Marea Nordului, despre care a spus ca reprezinta mai putin de 10% din profiturile globale, va plati 2,2 miliarde de dolari drept impozite pentru 2022, inclusiv 700 de milioane de dolari din cauza impozitelor exceptionale din Marea Britanie, cunoscute sub numele de taxa pe profiturile din energie.

Directorul executiv al BP, Bernard Looney, a declarat ca „nu ar fi surprins” daca factura sa fiscala din Marea Britanie va depasi 3 miliarde de dolari in 2023.

Looney a refuzat sa comenteze cu privire la modificarile sugerate la taxa pe profit. El a declarat pentru The Guardian: „Rolul nostru este sa investim, rolul nostru este sa ne platim impozitele… si rolul nostru este sa obtinem profit pentru actionarilor nostri, care se intampla sa fie milioane de oameni, nu institutii fara chip”.

Compania de petrol si gaze a raportat profituri de 4,8 miliarde de dolari pentru ultimul trimestru din 2022, ceea ce a dus castigurile sale anuale la 27,7 miliarde de dolari, cu mult peste cele 12,8 miliarde de dolari inregistrate in 2021. Precedentul record de profit anual al BP a fost de 26,3 miliarde de dolari in 2008.

Compania a anuntat ca va da mai multi bani actionarilor, marind cu 10% dividendele trimestriale.

Rezultatele BP au multumit investitorii, impingand actiunile cu 5,4%, marti, cea mai mare crestere din FTSE 100.

Looney a anuntat ca BP se asteapta ca emisiile de carbon rezultate din productia sa de petrol si gaze sa scada cu 20% pana la 30% pana in 2030, comparativ cu 2019. Obiectivul sau anterior fusese o scadere a emisiilor de 35-40%.

BP a spus ca, din cauza faptului ca pastreaza unele active pentru mai mult timp si investeste mai mult in productie, productia sa de petrol si gaze va fi de aproximativ 2 milioane de barili echivalent petrol pe zi in 2030 – cu 25% mai mica decat in 2019, dar planul sau anterior fusese de a reduce productia cu 40%.

Ca raspuns la rezultatele BP, ministrul de Finante al guvernului „din umbra”, Rachel Reeves, l-a intrebat marti, in Camera Comunelor, pe Jeremy Hunt: „Va urma guvernul exemplul nostru si va avea o taxa pe castiguri exceptionale adecvata pentru a mentine facturile de energie ale oamenilor la un nivel scazut?”.

Ministrul de Finante in functie a raspuns: „Planurile noastre au strans mai multi bani decat sustinea de fapt [Reeves] in toamna, dar au fost, de asemenea, echilibrate si echitabile, deoarece orice taxa mai mare va opri investitiile, va creste dependenta de [Vladimir] Putin si va creste preturile la energie.”

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Kim Jon Un primeste cadou un cantec in care este descris drept „tata prietenos” si un „marel lider”

In Coreea de Nord a fost lansata o noua melodie care il lauda pe liderul…

9 ore ago

Politia suedeza a impuscat un barbat care a ranit trei femei cu un cutit

Politia suedeza a impuscat si arestat un barbat care ar fi ranit trei femei cu…

9 ore ago

Castigatorul semimaratonului de la Beijing si-a pierdut medalia. La fel si celilalti trei atleti care au incetinit pentru a-l lasa sa castige

Organizatorii i-au retras medalia de aur lui He Jie la semimaratonul de la Beijing de…

9 ore ago

Aproape jumatate din marile orase ale Chinei se scufunda

Aproape jumatate dintre orasele mari ale Chinei sufera niveluri „moderate pana la severe” de subsidenta…

9 ore ago