Prognoza infioratoare: Cati europeni se vor alatura ISIS in 2015

externe

Aproximativ 10.000 de europeni s-ar putea alatura gruparilor jihadiste din Siria si Irak pana la sfarsitul anului 2015, de trei ori mai multi decat in prezent, a declarat duminica premierul francez Manuel Valls, relateaza AFP.

„Exista in prezent 3.000 de europeni in Siria si Irak. Daca facem o proiectie pentru lunile urmatoare, s-ar putea ajunge la 5.000 pana la vara si, fara indoiala, la 10.000 pana la sfarsitul anului. Va dati seama de amenintarea pe care o reprezinta acestia?”, a afirmat Valls, intr-un interviu acordat jurnalistilor de la ziarul Le Monde, de la canalul de televiziune iTele si de la postul de radio Europe 1.

In Franta, 1.400 de persoane, in special tineri, sunt vizate: unele se afla in Siria si Irak, altele au revenit in Franta sau incearca sa se alature jihadistilor. Cifra s-a dublat intr-un an, mentioneaza Agerpres.

Tari precum Belgia, Olanda, Danemarca sau Marea Britanie au de asemenea numerosi jihadisti printre cetatenii lor. Publicatia britanica The Sunday Telegraph a relatat ca aproape jumatate din cele circa 700 de persoane considerate ca fiind „jihadisti periculosi” de catre serviciile secrete britanice si care s-au deplasat in teritoriile controlate de gruparea Statul Islamic s-au intors in Regatul Unit.

Date fiind perspectiva intoarcerii acestor jihadisti si riscul ca tinerii radicalizati sa treaca la actiuni violente, „ne aflam in fata unei amenintari extrem de ridicate in Franta si in alte tari din Europa”, a apreciat premierul francez.

„Este nevoie de o mare vigilenta. Si, in acelasi timp, trebuie o mobilizare a societatii, a familiilor si, de asemenea, un mesaj care sa se adreseze acestui tineret, unei parti din acesti tineri minoritari, dar care, indrumati gresit, au ca proiect sa-si sacrifice viata”, a mai spus Valls.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: