Proiect de lege in Parlament care va starni furia pesedistilor. Liviu Dragnea ar urma sa dispara complet de pe scena publica

politica

Liderul USR Nicusor Dan a precizat, luni, ca formatiunea sa va elabora un proiect de lege privind interdictia de a ocupa functii publice, alese sau numite, pentru persoanele condamnate penal, proiect rezultat in urma unei consultari publice pe aceasta tema.

„Solicitarea celor care au protestat in strada a fost sa nu mai avem in functii publice oameni condamnati penal. Ar trebui sa fie o chestiune de bun simt, care nu ar trebuie sa fie reglementata. Legea care interzice persoanelor condamnate sa ocupe functii de ministri a fost data in acest sens. Partidele, insa, nu vad lucrurile acestea ca de la sine intelese”, a spus Nicusor Dan in debutul primei consultari publice pe aceasta tema, organizata de USR si desfasurata la grupul formatiunii din Camera Deputatilor.

Nicusor Dan a spus ca, de la o idee sustinuta in strada si pana la un proiect de lege este o cale lunga, care presupune un efort de studiu al legislatiei, al deciziilor CCR si al deciziilor CEDO, studiu care a fost facut de catre colegii sai de la USR.

„In urma acestei dezbateri vom inainta un proiect de lege, functie de rezultatul dezbaterii”, a mai aratat Nicusor Dan.

La randul sau, deputatul USR Silviu Dehelean, care a fost prezentat drept „manager de proiect” in aceasta speta, a precizat ca exista doua variante: fie se merge pe propuneri de modificare la Codul penal, la partea de pedepse accesorii si complementare care exista, fie se merge pe un demers de modificare a Constitutiei.

„Dilema este daca e mai potrivit sa incercam o astfel de modificare a Codului Penal, care ar reprezenta un pas in fata, sau o initiere de modificare a Constitutiei”, a spus Dehelean, care a aratat ca o initiativa legislativa in care sa scrie foarte clar ca cetatenii condamnati penal nu pot fi alesi in functii publice si ca isi vor pierde mandatul daca vor fi condamnati penal nu ar fi rezistat unui examen de constitutionalitate.

Mai mult, deputatul USR Ion Stelian a apreciat, si el, ca solutiile juridice nu sunt intotdeuna usor de gasit.

„Situatia in cazul parlamentarilor nu e aceeasi cu situatia alesilor locali. In cazul parlamentarilor avem consacrari constitutionale exprese. E mult mai greu sa opresti o persoana de la candidatura fara risc de conflict cu Constitutia. Se pune in discutie limitarea unui drept fundamental – acela de a fi ales, si un caz de incetare a unei functii”, a spus Ion Stelian.

El a mai aratat ca s-ar putea avea in vedere si modificarea Legii partidelor politice in sensul de stabilire a unui criteriu de a face parte dintr-un partid – in sensul de integritate, sa nu fi fost condamnat penal.

La dezbatere au participat mai multi senatori si deputati USR, reprezentanti ai societatii civile si protestatari.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: