Proiect de lege in Polonia: Persoanele care au actionat sub influenta Rusiei nu pot detine autorizatie de securitate si nici nu pot fi responsabile pentru fonduri publice timp de 10 ani

externe

Parlamentul polonez a adoptat, vineri, o versiune atenuata a unei legi privind influenta nejustificata a Rusiei, facand cativa pasi inapoi de la un proiect de lege aprobat de partidul de guvernamant Lege si Justitie (PiS) luna trecuta, transmite Reuters.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 235 de voturi pentru, cinci impotriva, si noua abtineri, deoarece opozitia nu a luat parte la vot.

Dupa ce legea a atras critici din partea avocatilor, a Statelor Unite si a Comisiei Europene pentru interzicerea efectiva a unor persoane de a ocupa functii publice fara control judiciar, presedintele Andrzej Duda a propus amendamente pentru a potoli aceste preocupari.

Propunerile sale, care au fost adoptate vineri de parlament, au inclus prevederi care interzic membrilor parlamentului sa devina membri ai comisiei si elimina prevederile care ar permite ca unor persoane sa le fie interzisa accederea la functii.

Dar, potrivit opozitiei si al unor experti, chiar si versiunea atenuata a documentului incalca constitutia poloneza, deoarece reuneste puterile executive, legislative si de urmarire penala in mainile unei singure institutii.

Proiectul de lege mai are nevoie de aprobarea Senatului, unde opozitia detine majoritatea, inainte de a putea fi promulgat de catre Presedinte.

Conform versiunii initiale a proiectului de lege, o comisie cu competente de investigare ar avea puterea de a interzice persoanelor care au actionat sub influenta Rusiei sa detina autorizatie de securitate sau sa lucreze in roluri in care sunt responsabile pentru fonduri publice timp de 10 ani.

Potrivit PiS, scopul principal al legii a fost acela de a arata adevarul despre influenta agentilor rusi in Polonia, in timp ce opozitia a spus ca partidul de guvernamant a vrut sa organizeze o vanatoare de vrajitoare impotriva oponentilor sai politici in an electoral.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: