„Autoservirea pentru oameni cinstiti”, sabotata de Primarie. Vrea sa dea amenzi

news

„Autoservirea pentru oameni cinstiti” din Codlea este la un pas de a fi inchisa dupa ce Primaria din oras l-a amenintat cu sanctiuni pe cel care a deschis-o. Functionarii spun ca ocupa spatiul public fara a achita taxa.

„Autoservirea” a fost deschisa de Erwin Albu, ca un experiment prin care dorea sa demonstreze ca romanii sunt cinstiti. Nimeni nu statea de paza langa produse, cei care doreau sa le achizitioneze trebuiau doar sa lase banii in cutia postala. De asemenea, puteau folosi gratuit si o bicicleta pentru a-si transporta produsele.

codlea2

Proiectul lui Erwin Albu a facut valva in presa din Romania si pe retelele sociale. Insa, Primaria nu il priveste cu ochi buni. Erwin Albu s-a trezit cu urmatoarea adresa din partea oficialitatilor, in care i se solicita sa achite in „regim de urgenta” taxele pentru ocuparea domeniului public.

codlea

In replica, Erwin Albu a trimis o scrisoare oficialilor din Primariei in care le spune ca „nu ati inteles nimic”.

„Confirm prin prezenta ca am primit somatia dumneavoastra cu numar 13473/19.06.2015. Va anunt cu mare mahnire ca nu ati inteles nimic din ceea ce se intampla in municipiul pe care il administrati vremelnic.

De peste o saptamana, o tara intreaga se uita cu mare respect si admiratie la comunitatea noastra si la felul in care cetatenii simpli stiu sa se comporte intre ei. Nu imi amintesc cand s-a mai vorbit in ultima vreme despre municipiul Codlea cu atata apreciere. Este un experiment civic prin care aratam lumii cum suntem cu adevarat ca popor si prin care incercam sa gasim solutii pentru micile gospodarii si care a luat o amploare de neimaginat ca ecou de sustinere in societatea romaneasca.

Din surplusul din gospodarie, din munca mea taraneasca, am expus la poarta niste produse agricole, flori, legume, fructe si altele derivate, si am invitat oamenii sa se autoserveasca cu toata increderea si bunacredinta, iar daca acestia considera, pot lasa o mica donatie in cutia postala. Am numit acest experiment de un real succes pana in prezent : ‘Autoservirea din gospodarie pentru oameni cinstiti’. Peste tot in Europa civilizata se practica aceasta activitate de subzistenta, dar in Romania autoritatile stiu sa innabuseasca orice initiativa care nu trece printr-un filtru ultrabirocratic. Poporul roman este hulit a fi un popor necinstit, iar tocmai aceasta actiune scoate in evidenta ceea ce autoritatile incearca sa blocheze: solidaritatea si cinstea populara si solutiile alternative cetatenesti.

Referitor la ocuparea domeniului public pentru care ma somati sa efectuez in regim de urgenta demersuri privind achitarea taxelor, pentru ca am expus niste produse taranesti la poarta, va rog si eu respectuos sa trimiteti inspectorii primariei, pentru a-si justifica si acestia existenta, sa constate si sa calculeze ‘de urgenta’ impunerile de plata.

Referitor la invitatia de a obtine certificatul de producator agricol, va atrag atentia ca va depasiti competentele de unitate administrativ-teritoriala, din urmatoarele motive:

– eu nu efectuez absolut nicio activitate comerciala la adresa mentionata, produsele taranesti expuse la poarta nefiind expuse la vanzare, neexistand vreun pret impus, oricine putand sa se serveasca dupa bunul plac. Donatia lasata in cutia postala este benevola si poate sa aiba sau poate sa nu aiba de-a face cu expunerea de produse taranesti.

– impuneti obtinerea unui certificat de producator agricol, insa omiteti cu rea-credinta sau din nestiinta grava ca exista si alte forme de organizare prin care micii intreprinzatori pot activa. Printre acestea, mentionez activitatea de desfacere directa din gospodarie, reglementata la nivel european, dar nepromovata si chiar vitregita de catre autoritati, tocmai pentru a ingreuna orice initiativa care sa inlesneasca supravietuirea taranului si a micului producator roman.

– va aduc aminte, ca acum aproximativ o luna am purtat o convorbire telefonica concludenta cu unul din cosemnatarii somatiei dvs., consilier in cadrul Primariei Codlea, prin care acesta imi explica, conform legii, ca obtinerea certificatului de producator agricol se poate face doar in legatura directa cu productia agricola aferenta unui teren aflat in circuit agricol, nicidecum pentru niste ceapa sau niste flori cultivate in propria curte, casa sau balcon. Asadar ce incercati sa imi impuneti acum?”, a scris Erwin Albu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: