Categories: news

Proiectul care ar schimba Romania. Ar disparea multe localitati, dar si ministere din guvern

Deputatul Victor Paul Dobre (PNL) propune o reforma a administratiei publice locale si centrale, prin desfiintarea unitatilor administrativ-teritoriale cu mai putin de 1.500 de locuitori, reorganizarea judetelor, ceea ce inseamna ca 15 dintre acestea, cele mai putin performante, vor fi alaturate altora, reducerea la jumatate institutiilor deconcentrate si un numar de cel mult 15 ministere. El doreste si marirea mandatului alesilor locali de la patru ani la sase ani.

Deputatul Victor Paul Dobre, vicepresedinte la nivel regional al PNL, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta, ca are un proiect pentru modificarea administratiei publice, atat la nivel central, cat si local, spunand ca aceasta a fost creata la mijlocul anilor ’60 si nu a fost schimbata nici dupa Revolutia din 1989, anunta News.ro.

“Consider ca actuala administratie publica centrala si locala a Romaniei, cum se zice in popor: si-a trait traiul, si-a mancat malaiul. Este o administratie pe care au creat-o Nicolae Ceausescu si Partidul Comunist la jumatatea anilor 60 si, din pacate, nu a fost schimbata nici in cele aproape trei decenii care au trecut de la Revolutie. Cred ca exista si o motivare politica, actuala administratie avantajeaza Partidul Social Democrat, care a mai pierdut alegeri parlamentare, prezidentiale, dar si-a pastrat structurile de conducere in special in nivelul teritorial baza, dar si in administratia publica centrala”, a afirmat Victor Paul Dobre.

Localitatile desfiintate

El a spus ca trebuie desfiintate unitatile administrativ-teritoriale care au sub 1.500 de locuitori ceea ce ar insemna o reducere cu aproximativ 15 la suta a acestora. “In primul rand trebuie, sa desfiintam, din punctul meu de vedere, toate structurile administrativ-teritoriale sub 1.500 de locuitori, nu se justifica, nu pot sa sustina o administratie publica, nu pot sa sustina functionarea unei comune. Asta ar insemna o reducere de 12-14 la suta a numarului de UAT-uri”, a explicat deputatul liberal.

Acesta considera ca pot fi reorganizate judetele pentru a fi facute unele mai mari, iar in acest mod s-ar reduce cel putin 15 dintre acestea. “Putem sa adoptam masuri pe care le-au adoptat si altii, cum au fost polonezii, sa facem judete mai mari. Putem reduce usor intr-o prima etapa cel putin vreo 15 judete, care nu se justifica nici ca populatie, nici ca produs intern brut, nici ca si capacitate de dezvoltare”, a mai spus deputatul liberal.

Dobre a explicat ca aceasta reforma trebuie sa continue si sa ajunga si la nivelul administratiei publice centrale, acolo unde ar fi nevoie de nu mai mult de 15 ministere.

“Trebuie o reforma majora a administratiei publice centrale, nu mai mult de 15 ministere. Romania are aproape 250 de secretari de stat, cei oficiali si cei cu rang de secretar de stat. Asa ceva nu exista cred in jumatate de Europa la un loc, nu ar trebui sa fie mai mult de 80 cu totul. La nivelul fiecarui judet nu ar trebuie sa fie 50 de servicii deconcentrate, cred ca maximul 25. Bineintelesc ca pastram institutii de forta, cum e Politia, cum e ISU, Jandarmeria, structuri absolut necesare, dar sunt o serie intreaga de structuri care sunt depasite, care nu mai sunt necesare. Sau o buna parte din atributii se pot transfera consiliilor judetene care sa aiba o greutate mai mare”, a mai afirmat vicepresedintele regional al PNL.

Victor Paul Dobre mai propune si ca mandatul alesilor locali sa creasca de la patru ani cat este in prezent la sase ani, dandu-le astfel acestora posibilitate sa dezvolte mai bine proiectele locale. Vicepresedintele PNL a precizat ca acest proiect este unul personal, care nu reprezinta o pozitie oficiala a partidului, dar ca este impartasit de mai multi colegi.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
Marian Pavel

Share
Published by
Marian Pavel

Recent Posts

Miscarea neasteptata la Moscova, Putin l-a inlocuit pe Soigu, ministrul Apararii. Noul ministru este un civil

Presedintele rus Vladimir Putin a propus duminica un nou ministru al Apararii, nominalizandu-l pentru aceasta…

7 ore ago

Germania isi extinde influenta, trimite doua nave de razboi in apele Asiei. „Comportamentul agresiv” al Chinei, principala cauza a misiunii

O fregata germana si o nava de aprovizionare de lupta au plecat saptamana aceasta din…

9 ore ago

Aventurile unui infractor deghizat in femeie in Capitala, cum a reusit sa pacaleasca si sa jefuiasca mai multi pensionari – Video

Politia a dat publicitatii detalii despre cum un individ de 52 de ani, din Ialomita,…

7 ore ago

Ciolacu sustine ca „din octombrie nu o sa mai avem vize cu SUA”. Se lauda ca tot el a bagat Romania in Schengen

Premierul PSD Marcel Ciolacu a sustinut, duminica seara, ca romanii nu vor mai avea nevoie…

7 ore ago