Promisiunea de a trimite Kievului transportoare blindate Marder pune in dificultate armata si industria germana

externe

Livrarea anuntata a unor vehicule de lupta pentru infanterie din America si Germania, precum si a unor vehicule blindate pe roti franceze cu tunuri de calibru mare catre Ucraina au alimentat si mai mult dezbaterea despre necesitatea de a transfera si tancuri de lupta principale. In acelasi timp, s-a constatat ca Bundeswehr si industria de aparare germana au deja probleme cu livrarea a 40 de transportoare blindate de trupe Marder mai vechi, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

In armata nu exista aproape nicio rezerva, stocul de aproximativ 320 de blindate Marder este considerat a fi in cel mai bun caz pe jumatate operational. Multe sunt dezmembrate si folosite ca piese de schimb, alte zeci sunt in angajamente NATO. Industria tehnologiei de aparare ar putea avea nevoie de luni de zile pentru a repara o parte dintre vehiculele din depozitele germane.

Armata ar fi si mai putin pregatita pentru predarea tancurilor Leopard, care sunt si mai rare. Tancurile de lupta precum Leopard 2 german sau Abrams american sunt de aproximativ doua ori mai grele si, prin urmare, mai bine protejate decat vehiculele de lupta ale infanteriei.

Pe de alta parte, transportorul blindat de trupe german Marder are un tun automat de 20 de milimetri. Pentru a lupta impotriva tancurilor de lupta principale inamice, trebuie sa fie dotat cu rachete ghidate suplimentare cu perforare de blindaj.

Expertii sunt de parere ca transportorul blindat pentru infanterie – cu sase soldati in cazul Marder – poate fi utilizat eficient, in special in combinatie cu tancurile grele de lupta.

Mai multi parlamentari germani din coalitia de la putere si din opozitie s-au alaturat intre timp apelului pentru un efort european de aprovizionare a Ucrainei cu tancuri Leopard. Politicianul pentru politica externa al SPD, Michael Roth, a declarat ca exista un total de aproximativ 2.000 de tancuri Leopard in 13 tari europene, suficient pentru a expedia impreuna un numar semnificativ de tancuri Leopard in Ucraina.

Leopardul este un succes la export al industriei germane de armament. Olanda, Polonia si Turcia se numara printre utilizatori. Vicepresedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a sustinut, de asemenea, propunerea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: