Propaganda Moscovei a esuat in Romania: 64% dintre romani percep Rusia drept un stat inamic. Doar 2% spun ca Rusia este un „stat prieten”

news

Diana Sosoaca, George Simion, GDPR, acuzatii, date personale, AUR, aur.mobii

Majoritatea romanilor (64%) percep Rusia drept un stat inamic, potrivit unui studiu Avangarde realizat in luna mai.

Razboiul din Ucraina este considerat o problema critica pe termen mediu si lung la adresa tarii noastre de 44% dintre romani, o problema importanta – de 40%, o problema neimportanta – de 2%, iar 14% nu stiu sau nu au raspuns la intrebare, mai releva cercetarea.

Conform acesteia, 64% dintre romani percep Rusia drept stat inamic, in timp ce 2% o considera stat prieten, iar 18% stat competitor si 16% nu stiu sau nu au raspuns.

Republica Moldova este considerata stat prieten de 64% dintre respondenti, in timp ce 15% o considera stat competitor, 2% – stat inamic, iar 19% nu stiu sau nu au raspuns.

Germania si Statele Unite ale Americii au acelasi procent in ceea ce priveste perceptia ca state prietene – 54% si state inamice – 4%, iar 24%, respectiv 21% dintre romani le considera state competitoare, precizeaza Agerpres.

In ceea ce priveste perceptia ca state prietene pe urmatoarele locuri se afla Franta si Marea Britanie, fiecare cu 53%, Spania – 52%, Italia – 51%, Israel – 49%, Bulgaria – 44%, Polonia si Ucraina – fiecare cu 40%, Olanda – 32%.

Serbia, Ungaria si China sunt percepute mai mult drept state competitoare. Serbia este considerata un astfel de stat de 44% dintre respondenti, in timp ce 9% o considera stat inamic, Ungaria de 48% (13% – stat inamic) si China de 30% (26% – stat inamic). Fiecare are 18% in ceea ce priveste perceptia ca stat prieten. Restul procentelor nu stiu sau nu au raspuns.

Cercetarea mai releva ca majoritatea romanilor (55%) sunt mai degraba nemultumiti de pozitia pe care Romania o ocupa in lume, in timp ce 14% sunt mai degraba multumiti, iar 24% nu au putut aprecia si 7% au refuzat sa ofere un raspuns.

Potrivit studiului, 45% dintre respondenti considera ca Romania este vazuta mai degraba negativ de tarile occidentale, in timp ce 18% cred ca este vazuta mai degraba pozitiv, iar 33% nu au putut aprecia sau nu au raspuns.

De asemenea, 24% dintre cei intervievati cred ca presedintele Klaus Iohannis este respectat de liderii tarilor occidentale, in timp ce 37% nu cred acest lucru, iar 39% nu au o parere formata.

Cercetarea mai releva ca investitiile Ungariei in Transilvania sunt considerate de 53% dintre cei chestionati drept o problema importanta la adresa Romaniei pe termen mediu si lung, in timp ce 12% cred ca este o problema critica, iar 21% cred ca este o problema neimportanta si 14% nu stiu sau nu au raspuns.

Apropierea Serbiei de China este o problema importanta pentru 42% dintre respondenti, o problema critica pentru 22%, o problema neimportanta pentru 20%, iar 16% nu stiu sau nu au raspuns.

44% dintre cei chestionati cred ca faptul ca aproape jumatate din populatia Republicii Moldova este pro-rusa este o problema importanta, 16% cred ca este o problema critica, 25% o considera o problema neimportanta, iar 15% nu stiu sau nu au raspuns.

Faptul ca Germania, Austria, Ungaria sunt dependente de gazul rusesc este considerata o problema importanta la adresa Romaniei pe termen mediu si lung de 36% dintre romani, in timp ce 34% cred ca este o problema neimportanta, 14% – o problema critica, iar 16% nu stiu sau nu au raspuns.

Majoritatea romanilor (57%) sunt de parere ca schimbarile climatice sunt o problema importanta la adresa Romaniei pe termen mediu si lung, iar 29% cred ca este o problema critica, 3% – o problema neimportanta, iar 11% nu stiu sau nu au raspuns.

De asemenea, majoritatea romanilor au o perceptie pozitiva despre Republica Moldova (67%), Bulgaria (62%), Grecia (56%). 28% au o perceptie pozitiva despre Ungaria, 26% despre Macedonia, 23% despre Serbia, 22% despre Bosnia si Hertegovina, despre Albania – 21%, despre Kosovo – 17%, despre Muntenegru – 3%. Restul procentelor reprezinta perceptia negativa si non-raspunsurile.

SUA sunt considerate cea mai mare putere economica a lumii de 32% dintre romani, urmate de China – 31%, UE – 4%, Japonia – 2%, Rusia – 2%, India – 1%, alta – 2%. 19% nu au putut aprecia, iar 7% nu au raspuns.

SUA sunt considerate si cea mai mare putere militara. 50% dintre respondenti au dat acest raspuns. 7% au indicat China drept cea mai mare putere militara, 7% – Rusia, 2% – UE, iar 23% nu au putut aprecia si 10% nu au raspuns.

Studiul a vizat si bunele intentii ale unor state in relatia cu Romania.

Despre SUA, 6% dintre romani au raspuns ca au foarte multa incredere, 40% ca au multa incredere, 40% ca au putina incredere, 6% ca au foarte putina incredere, iar 8% nu stiu sau nu au raspuns.

Despre Republica Moldova 4% dintre romani au raspuns ca au foarte multa incredere, 46% ca au multa incredere, 36% ca au putina incredere, 4% ca au foarte putina incredere, iar 10% nu stiu sau nu au raspuns.

In ceea ce priveste UE, 4% dintre romani au raspuns ca au foarte multa incredere, 39% ca au multa incredere, 46% ca au putina incredere, 5% ca au foarte putina incredere, iar 6% nu stiu sau nu au raspuns.

In Germania au foarte multa incredere 3% dintre romani, 42% au multa incredere, 40% au putina incredere, 6% au foarte putina incredere, iar 9% nu stiu sau nu au raspuns.

Despre Franta 3% dintre romani au raspuns ca au foarte multa incredere, 41% ca au multa incredere, 45% ca au putina incredere, 5% ca au foarte putina incredere, iar 6% nu stiu sau nu au raspuns.

In Rusia 2% dintre romani au raspuns ca multa incredere, 49% ca au putina incredere, 45% ca au foarte putina incredere si 4% nu stiu sau au raspuns.

Cercetarea a fost realizata la nivel national, in perioada 10 – 18 mai, pe un esantion de 880 de persoane. Marja de eroare este de 3,3% pentru un nivel de incredere de 95%.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: