Propaganda neagra de la Antena 3 si RTV i-a facut un bine. Vlad Voiculescu, pe locul 2 in topul vizibilitatii ministrilor

politica

Premierul Florin Citu si ministrii Vlad Voiculescu, Sorin Cimpeanu si Raluca Turcan se mentin si in luna martie, ca si in primele doua luni ale anului, pe primele patru locuri in topul vizibilitatii, in timp ce pe pozitia a cincea urca ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode, care il inlocuieste pe Dan Barna, inclus in top 5 in ianuarie si februarie. Datele rezulta din Barometrul vizibilitatii ministrilor, o analiza realizata de News.ro si de agentia de monitorizare Klarmedia, pe baza monitorizarii presei scrise si online.

Premierul Florin Citu se situeaza pe primul loc in topul vizibilitatii in luna martie, cu 44.531 de referiri, varful fiind inregistrat in zilele de 3, 10 si 26 martie. Ziua de 3 martie a fost marcata de tragedia de la Onesti, din 1 martie, cand un barbat a ucis doi munictori in apartamentul pe care il revendica, a fost prima zi dupa ce bugetul de stat pe 2021 a fost votat in Parlament, dar si ziua unei sedinte de Guvern in urma careia au fost numiti in functii peste 100 de prefecti si subprefecti si au fost anuntate si alte decizii, precum si ziua in care prim-ministrul a acordat un interviu. O alta zi in care au fost inregistrate numeroase referiri la premier a fost 10 martie, o zi cu o noua sedinta de Guvern, in care a fost prelungita starea de alerta, iar restrictiile de circulatie au fost instituite de la ora 22:00 si in care premierul a primit raportul Corpului de Control in urma incendiului de la Institutul ”Matei Bals”. De asemenea, perioada era marcata si de publicarea de catre ministrul Sanatatii a datelor referitoare la vaccinare. Ziua de 26 martie, o alta zi in care prim-ministrul a avut o prezenta notabila in presa scrisa si in online, a fost ziua protestului sindicalistilor de la Metrorex, care au blocat circulatia metroului, dar si ziua premergatoare restrictiilor de circulatie si a inchiderii magazinelor de la 18:00 in Bucuresti..

Pe locul al doilea se situeaza ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu, cu 18.473 de referiri, varful fiind atins in zilele marcate de scandalul publicarii datelor referitoare la vaccinare, dar si al informatiilor referitoare la vaccinari peste rand si la statutul special al centrelor de vaccinare ale MApN. O alta zi este cea in care Vlad Voiculescu a sustinut, dupa mai mult timp, o conferinta de presa.

Voiculescu este urmat de ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu, cu 13.696 de referiri in presa, cele mai numeroase fiind inregistrate in perioada 23 – 25 martie, marcata de discutiile despre vacanta de primavara prelungita, despre examenele nationale, despre cresterea numarului cazurilor de COVID-19 in randurile profesorilor si elevilor.

Pe pozitia a patra se situeaza ministrul Muncii Raluca Turcan, cu 9.150 de referiri, mai multe decat in lunile precedente, varfuri fiind inregistrate in 11 martie, cand a sustinut o conferinta de presa si a prezentat proiectul referitor la interzicerea cumulului pensiei cu salariul si la conditiile ramanerii in activitate si dupa implinirea varstei de pensionare, dar si in 19 martie, zi care a urmat unui interviu in care ministrul a vorbit despre institutii unde angajatii au venituri nete de 50.000 de lei pe luna, despre un pensionar la stat cu pensie de 39.000 de lei si in care a vorbit despre deficitul din sistemul public de pensii. O alta zi cu varf de vizibilitate a fost 31 martie, marcata de scandalul fotografiilor in care ministrul Muncii a fost suprinsa fara masca.

Ministrul de Interne Lucian Bode, cu 9.143 de referiri, aproape dublu fata de lunile precedente, urca de pe locul 8, pe locul 5, depasindu-l pe vicepremierul Dan Barna, ocupantul acestei pozitii in lunile ianuarie si februarie. Varfurile de vizibilitate au fost in 3 si 4 martie, in urma crimelor de la Onesti, a scandalului politistilor de la Sectia 16 care au retinut abuziv si au torturat doi barbati care le-au reprosat ca nu poarta masca de protectie si a scandalului descinderii pentru pechezitii la o adresa gresita. O alta zi a fost 22 martie, cand au fost numeroase discutii legate de masurile in cazul restaurantelor si cluburilor care nu respecta restrictiile si pentru care amenda s-a dovedit o masura insuficienta.

Liderul USR, vicepremierul Dan Barna, trece pe pozitia a sasea in topul vicibilitatii membrilor Executivului, cu 6.993 de referiri in martie, cele mai multe referiri fiind in 3 martie, in contextul votului asupra bugetului de stat pe 2021, dar si al discutiilor cu presedintele Klaus Iohannis pe tema Planului National de Redresare si Rezilienta. Declaratiile din 30 martie in care a calificat drept manifestari huliganice din registrul fascist violentele din centrul Capitalei, de la finalul proitestelor fata de restrictiile imopuse in contextul pandemiei, i-au adus mai multe mentiuni in presa scrisa si online.

Ministrul Transporturilor Catalin Drula, situat pe pozitiile 9-10 in lunile anterioare, urca pe pozitia 7, cu 6.374 de referiri, vizibilitatea sa fiind data de declaratiile referitoare la Metrorex si la rezultatele controlului facut la companie, de reactiile provocate de protestul sindicalistilor de la metrou care a blocat circulatia in Bucuresti, dar si de anunturi referitoare la infrastructura feroviara si rutiera.

Locul 8 in topul vizibilitatii, cu 4.823 de referiri, este detinut ministrul Justitiei Stelian Ion, cu o vizibilitate mai mare in perioada 4 – 5 martie, perioada marcata de reactiile la decizia de respingere a redeschiderii dosarului 10 august, ministrul organizand si o conferinta de presa. O alta zi in care Stelian Ion a beneficiat de vizibilitate a fost 24 martie, cand discutiile din spatiul public au fost concentrate pe desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, dar si pe avizul CSM pentru trimiterea in judecata a magistratilor.

Stelian Ion este urmat de ministrul Economiei Claudiu Nasui, cu 3.874 de referiri, al caror varf a fost atins in perioada 15 – 19 martie, perioada in care Senatul a respins motiunea simpla initiata de PSD impotriva ministrului si in care acesta a anuntat depunerea proiectului de instituire a Registrului lucratorilor Securitatii, care prevede ca autoritatile si institutiile au dreptul de a fi informate in legatura cu existenta sau inexistenta calitatii de lucrator al Securitatii a rudelor de pana la gradul al III-lea pentru persoanele care ocupa functii si demnitati precum presedintele Romaniei, parlamentar, membru al Guvernului, Avocatul Poporului si primar.

Ministrul Agriculturii Adrian Oros, aflat pe ultimele pozitii in top in lunile ianuarie si februarie, urca pe pozitia 10, cu 3,562 de mentiuni, cu varfuri in 18 martie, cand ministrul a avut o conferinta de presa si in care a avut o disputa cu PSD pe tema legii privind tranzactionarea terenurilor agricole, in 29 martie, cand Camera Deputatilor a dezbatut motiunea simpla impotriva sa intitulata „Agricultura Romaniei este atacata de cel mai periculos daunator: ministrul Adrian-Nechita OROS!”, si in 31 martie, cand motiunea a fost respinsa.

Pe urmatoarea pozitie se afla ministrul Mediului Tanczos Barna, cu 3.287 de referiri, cu varfuri in 10, 23 si 24 martie, marcate de suspiciunile de poluare a lacului IOR, de anunturile referitoare la Programul Rabla si la Vinerea Verde, precum si de declaratii ale ministrului referitoare la prezenta ursilor in localitati sau pe partiile de schi si la modul in care a fost gestionata situatia, dar si de prezenta ministrului, alaturi de presedinte si de premier, la actiunea de impadurire de la Dabuleni.

El este urmat de vicepremierul Kelemen Hunor, cu 2.957 de mentiuni, cele mai numeroase in intervalul 7 – 11 martie, cand a acordat interviuri, temele abordate fiind taierea sporurilor pentru bugetari, guvernare, relatiile din coalitie, Avocatul Poporului.
In topul vizibilitatii urmeaza ministrul Proiectelor Europene Cristian Ghinea, cu 2.162 de mentiuni, varful vizibilitatii fiind atins in zilele de 9, 17 si 18 martie, cand a prezentat in Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputatilor stadiul si componentele principale ale Planului National de Redresare si Rezilienta, camd la Palatul Cotroceni au avut loc discutii pe acest subiect, iar planul a fost discutat in prima lectura in Guvern si prezentat ulterior de catre ministru.
Ministrul Ebergiei Virgil Popescu coboara cateva pozitii in top, zilele de vizibilitate fiind prima in care a avut loc Vinerea Verde, iar ministrii au renuntat la autovehiculele poluante, cand a facut declaratii referitoare la Strategia energetica si cand a participat la videoconferinta News.ro pe tema energiei.
Ministrii Cseke Attila, Bogdan Aurescu, Carol Novac, Nicolae Ciuca, Bogdan Gheorghiu, Alexandru Nazare au intre 1.000 si 2.000 de referiri, iar ministrul Cercetarii Ciprian Teleman are sub 1.000, el situandu-se, ca si la editiile precedente ale Baromterului vizibilitatii, pe ultima pozitie a clasamentului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: