Propaganda neagra. PSD reia moda conturilor fantoma de Facebook din epoca Dragnea. Cum se manipuleaza pe Facebook

politica

Facebook anunta in decembrie 2018 ca a sters 31 de pagini, conturi si grupuri pe Facebook care manipulau in favoarea PSD. PSD insa nu s-a cumintit de atunci si a reluat practica, de data aceasta cu tehnici mai elaborate.

Readlog, o pagina de Facebook cu doar 2.420 de like-uri, are zilnic postari care au mii de distribuiri si mii de like-uri. Postarile respective sunt de fapt articole critice la adresa Guvernarii PNL care apar in publicatii cunoscute din Romania. Cum este posibil ca acestea sa aiba un impact atat de mare pe Facebook? Simplu, respectivele articole sunt sposorizate, adica administratorii paginii Readlog platesc bani catre Facebook pentru a promova respectivele articole.

Iata cateva exemple de articole publicate pe pagina Readlog in care au fost investite sume importante in promovare.

Dupa cum se vede, articolele sponsorizate, cele cu mii de like-uri si distribuiri, sunt exclusiv cele critice la adresa Guvernarii PNL. Articolele care vizeaza alte subiecte nu au aproape deloc like-uri. De ce? Pentru ca nu au fost sponsorizate.

De ce cineva ar avea interes ca cheltuie bani pentru promovarea unor articole aparute in alte publicatii, in conditiile in care detine propria publicatie? Raspunsul nu este greu de ghicit.

Dupa cum se vede, dupa ce Facebook le-a sters zecile de conturi false in decembrie 2018, propagandistii PSD si-au rafinat tehnicile. Pe Readlog sunt distribuite articole de pe site-uri cunoscute si credibile, printre care sunt incluse si articole externe sau care nu au deloc legatura cu guvernarea. Insa doar cele critice la adresa guvernarii sunt sponsorizate.

Readlog se prezinta drept pagina detinuta de site-ul Readlog.news, insa acesta nu contine nimic in afara de nume. Pentru a evita o noua stergere de catre Facebook, administratorii din umbra ai Readlog au incercat sa para cat mai credibili si au inclus cat mai multe informatii despre „site”. Insa nimeni nu raspunde la numarul afisat.

In adresa de email apare prenumele George. Cel care a coordonat in decembrie 2018 zecile de pagini fake de Facebook ale PSD se numeste George Harabagiu. In epoca Dragnea, Harabagiu a fost seful comunicarii online a PSD.

Aceasta metoda de manipulare este practicata si de catre pagini intretinute de fabrica de fake-news a Rusiei.

Cel mai probabil, Readlog nu este singura astfel de pagina detinuta din umbra de PSD, urmand ca si altele sa fie activate pe masura ce se apropie campania electorala.

In decembrie 2018, Facebook  a anuntat a sters 31 de pagini, conturi si grupuri ca acuzate ca fac parte dintr-o „retea ce opereaza in Romania printr-o combinatie de conturi false si reale” si care incercau sa „promoveze o naratiune pozitiva” fata de PSD. Nathaniel Gleicher, seful departamentului de Cibersecuritate al Facebook, a scris pe blogul companiei ca a descoperit o grupare in Romania care crease numeroase conturi de Facebook, pentru a-i pacali pe altii cu privire la cine sunt si ce pun la cale.

”Lucram constant pentru a detecta si opri astfel de activitati, pentru ca nu vrem sa fie folosite serviciile noastre pentru a manipula lumea. Inchidem aceste pagini bazandu-ne pe comportamentul lor, nu pe continutul postat. In aceste cazuri, persoanele din spatele operatiunii se coordonau si foloseau conturi false, sustinand ca sunt de fapt alte persoane. Asta a fost baza pe care am actionat”, a transmis Nathaniel Gleicher.

”Administratorii paginilor si cei care creasera conturile postau, in mod obisnuit, articole politice si stiri locale, semnate sub un nume fals, prin care sustineau Partidul Social Democrat. Desi oamenii din spatele conturilor au incercat sa isi ascunda identitatile, am descoperit ca unul dintre indivizi este asociat cu PSD”, mai transmitea Nathaniel Gleicher.

Exemple de pagini si postari sterse atunci de Facebook.

Mai mult despre: ,

Comentarii: