Propaganda PSD cu un „jurnalist” expulzat din Romania pentru „amenintari la adresa securitatii nationale”: „Romania este colonie a Germaniei”

news

Un „jurnalist” de origine franceza care a fost expluzat din Romania, in 2018, pentru „amenintari la adresa securitatii nationale” a publicat recent articole in stiripesurse.ro, publicatie detinuta de Iosif Buble si Diana Tusa (deputat PSD). In 2017, textele „jurnalistului” erau preluate si distribuite pe paginile de Facebook ale organizatiilor PSD.

„Jurnalistul” isi semneaza articolele cu pseudonimul Modeste Schwartz, numele lui real fiind Raoul Weiss. Weiss antropolog francez promovat de Aleksandr Dughin, ideolog al regimului de la Moscova.

Press One a remarcat ca Weiss (Modeste Schwartz), a publicat mijlocul lunii mai, pe stiripesurse.ro,  o analiza cu titlul „Covidul omoara batrani acolo unde mai gaseste sau: de ce mortalitatea relativ scazuta din Europa rasariteana nu dovedeste nici un fel de succes al politicilor”.

In 2017, Weiss ataca dur protestele pro-justitie din Romania pe mai multe platforme online, teoriile sale fiind preluate masiv de propaganda PSD. Materialele sale apareau pe site-uri precum gandeste.org sau activenews.ro, dar scria si pentru think-tank-ul lui Aleksandr Dughin, Katehon.com. Una din tezele sale era ca Germania si miliardarul american George Soros s-ar afla in spatele protestelor din Romania, prin finantarea pe care o acorda ONG-urilor. Termenul de „sorosisti” la adresa protestatarilor a fost folosit si de Gabriela Firea in februarie 2017.

„Daca Dragnea, imitand greseala marelui Tito, ignora primejdia focarelor de liberalism, atunci n-o sa ne ramana decat solutia Ratko Mladic: cauterizarea la cald si la liber, de pe deal, cu cete de teleormaneni, niste tuici, voie buna, si un pic de artilerie grea”, indemna Weiss la violenta impotriva protestatarilor.

Modeste Schwartz a semnat atunci, pe site-ul Visegrad Post, o „analiza” in limba franceza a protestelor din Romania. El sustinea, intre altele, ca numarul participantilor a fost exagerat, iar Germania si George Soros se afla in spatele protestelor – acesta din urma prin finantarile pe care le acorda unor ONG-uri romanesti. Potrivit autorului, Germania, prin cancelarul Angela Merkel, nu suporta faptul ca noul guvern de la Bucuresti vrea sa scoata Romania din statutul de colonie.

Ca atare, arata Schwartz, scopul protestelor ar fi acela de a-l reinstaura in fruntea Guvernului pe „fostul comisar european Dacian Ciolos, un tehnocrat care nu a fost ales niciodata de nimeni, impus fara o majoritate parlamentara de catre Iohannis, ca urmare a unui alt «maidan» din Bucuresti, si care a fost concediat de la guvernare in urma unui vot popular masiv ce a condamnat politicile sale anterioare”.

Acest articol a fost tradus integral in romaneste de site-ul Gandeste.org, dupa care a fost preluat de mai multe publicatii online, printre care DCnews.ro, certitudinea.ro, Justitiarul sibian, prieteniirusiei.ro, activenews.ro, bugetul.ro si multe altele. Acelasi text a putut fi citit pe therussophile.org, sputnik.md si fort-russ.com.

Despre USR, Schwartz scria ca ar ar fi o „lepra” si un „abces occidentalist” emanat de tinerii de stanga din marile orase, care paraziteaza Romania si a caror dezvoltare nu este in interesul tarii. Mai mult, el spune ca diferentele economice si socio-culturale dintre orasele mari si restul Romaniei ar putea genera un razboi civil precum cel izbucnit in Iugoslavia dupa moartea lui Tito.

In 2018, Ministerul Afacerilor Interne i-a interzis accesul in Romania pentru cinci ani, pentru acte care se constituie in amenintari la adresa securitatii nationale. Lucratorii Ministerului Afacerilor Interne l-au oprit pe Raoul Weiss la sosirea pe Aeroportul International Cluj si l-au expulzat din Romania, interzicandu-i accesul in tara pentru 5 ani.

„Masura de nepermitere a intrarii in Romania a fost instituita ca urmare a unor acte care se constituie in amenintari la adresa securitatii nationale in sensul prevederilor art. 3 din Legea nr. 51 din 1991 privind securitatea nationala a Romaniei, acestea reprezentand o amenintare reala, actuala si grava la adresa starii de legalitate (…) necesara existentei si dezvoltarii statului national roman”, arata atunci Inspectoratul General al Politiei de Frontiera din MAI.

Articolul 3 din legea mentionata enumera motive precum planurile si actiunile care au ca scop stirbirea suveranitatii poporului roman, provocarea de razboi civil, spionaj, transmiterea de secrete de stat, sabotajul sau subminarea institutiilor democratice si altele.

In mai 2020, in plina pandemie, iata ca Modeste Schwartz reapare in publicatia stiripesurse.ro cu texte conspirationiste. Press One l-a intrebat pe Florin Puscas, redactorul-sef, cum a ajuns Schwartz sa semneze ca jurnalist pe acest site.

„Inteleg ca e o neatentie a unui redactor, care a preluat de undeva materialul, iar editorul din ziua respectiva nu a remarcat nici el. E o problema de filtrare a continutului, avand in vedere volumul mare de articole… Eu nici nu am auzit pana acum de individul asta. O sa il scot de pe site, daca are un asemenea istoric”, a explicat redactorul-sef al site-ului stiripesurse.ro, Florin Puscas.

Acesta a revenit ulterior si a precizat ca textul a fost o preluare din Visegradpost, o publicatie care este preluata periodic de site-uri precum gandeste.org, Sputnik sau justitiarul.ro. Materialul semnat de Schwartz a fost sters apoi de pe stiripesurse.ro.

Mai mult despre: ,


Comentarii: