Propaganda PSD nu sufla o vorba. 100 de miliarde euro de la UE, sprijin pentru salariati, fermieri si persoanele cele mai defavorizate

news

Comisia Europeana (CE) a propus, joi, instituirea unui instrument de solidaritate in valoare de 100 de miliarde euro, denumit SURE, care ii va ajuta pe lucratori sa isi pastreze veniturile si va sprijini intreprinderile, astfel incat acestea sa se mentina pe linia de plutire, informeaza Executivul comunitar.

De asemenea, CE a propus redirectionarea tuturor fondurilor structurale disponibile din bugetul UE pentru a ajuta la satisfacerea nevoilor sistemelor de sanatate europene.

Potrivit Comisiei, de acest sprijin vor beneficia, de asemenea, fermierii si pescarii, precum si persoanele cele mai defavorizate. Toate aceste masuri se bazeaza pe bugetul actual al UE si vor valorifica la maximum fiecare euro disponibil. Acestea demonstreaza necesitatea ca UE sa dispuna de un buget pe termen lung solid si flexibil. Comisia va lua masuri pentru a se asigura ca UE se poate baza pe un astfel de buget solid care sa ii permita sa iasa din criza si sa faca progrese pe calea redresarii.

„Numai raspunsurile cele mai puternice ne vor permite sa facem fata acestei crize provocate de coronavirus. Trebuie sa ne folosim de toate mijloacele de care dispunem. Fiecare euro disponibil in bugetul UE va fi redirectionat catre depasirea crizei, fiecare regula va fi relaxata pentru a permite finantarii sa circule rapid si eficace. Prin intermediul noului instrument de solidaritate vom mobiliza 100 de miliarde de euro pentru a mentine locurile de munca si functionarea intreprinderilor”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citata de Agerpres.

Initiativa SURE va oferi imprumuturi in valoare de pana la 100 de miliarde euro tarilor care trebuie sa se asigure ca lucratorii primesc un venit si ca intreprinderile isi pastreaza personalul. Acest lucru le permite oamenilor sa isi plateasca in continuare chiria, facturile si produsele alimentare si contribuie la asigurarea stabilitatii atat de necesare in economie. Imprumuturile se vor baza pe garantii furnizate de statele membre si vor fi directionate acolo unde este cel mai urgent nevoie de ele. Toate statele membre vor putea sa recurga la acest instrument, insa acesta va fi deosebit de important pentru statele membre cel mai grav afectate.

In ceea ce priveste agricultura si pescuitul, doua sectoare care au un rol esential deoarece ne furnizeaza alimentele pe care le consumam, Comisia apreciaza ca aceste sectoare sunt grav afectate de criza, ceea ce afecteaza in consecinta lanturile de aprovizionare cu alimente si economiile locale sustinute de aceste sectoare. Ca si in cazul fondurilor structurale, utilizarea Fondului european pentru pescuit si afaceri maritime va deveni mai flexibila. Statele membre vor putea sa ofere sprijin: pescarilor, pentru incetarea temporara a activitatilor de pescuit; fermierilor din sectorul acvaculturii, pentru suspendarea temporara sau reducerea productiei si pentru acordarea de sprijin si organizatiilor de producatori, pentru depozitarea temporara a produselor pescaresti si de acvacultura.

De asemenea, executivul comunitar anunta ca toate fondurile neangajate din cele trei fonduri ale politicii de coeziune – Fondul european de dezvoltare regionala, Fondul social european si Fondul de coeziune – vor fi mobilizate pentru a combate efectele crizei de sanatate publica. Pentru a se asigura ca fondurile pot fi redirectionate acolo unde este cel mai urgent nevoie de ele, vor fi posibile transferurile intre fonduri, precum si intre categoriile de regiuni si intre obiectivele de politica. Mai mult decat atat, cerintele de cofinantare vor fi eliminate intrucat statele membre isi utilizeaza deja toate mijloacele de care dispune pentru a combate criza. Nu in ultimul rand, se va simplifica administrarea.

UE propune astazi sa se utilizeze toate fondurile ramase disponibile din bugetul UE pentru acest an pentru a ajuta la satisfacerea nevoilor sistemelor de sanatate europene. Instrumentul pentru sprijin de urgenta va beneficia de 3 miliarde euro, din care 300 de milioane euro vor fi alocate RescEU in vederea sprijinirii stocurilor comune de echipamente. Prima prioritate ar fi gestionarea crizei de sanatate publica si asigurarea echipamentelor si materialelor vitale, de la ventilatoare la echipamente individuale de protectie, de la echipe medicale mobile la asistenta medicala pentru persoanele cele mai vulnerabile, inclusiv cele din taberele de refugiati. Al doilea domeniu de interes ar fi asigurarea intensificarii eforturilor de testare. De asemenea, propunerea ar permite Comisiei sa realizeze achizitii direct in numele statelor membre.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: