analize

Propaganda si manipularea din Ungaria. Studiu de caz despre cum poti reduce la tacere opozitia democratica

Dupa o calatorie recenta la Budapesta mi-am facut unele concluzii referitoare la modul murdar in care se face politica in aceasta tara. Cu toate ca de la distanta putem spune ca regimul Orban este o replica mai agreabila a regimului Putin, lucrurile nu stau nici pe departe intocmai.

Regasim mai multe elemente de intimidare a opozitiei unite din Ungaria. Chiar daca aceste metode nu sunt ca cele dictate din turnurile de la Kremlin, este cert ca astfel de comportamente totalitare nu-si au legitimitatea intr-o tara care poate avea mult mai mult potential.

Oare cum ar putea ca cineva sa-l invinga pe Orban? Atunci cand acesta poseda un arsenal de instrumente care ii pot asigura cu usurinta cel putin inca 2 mandate pe langa cel obtinut recent, in aprilie.

Cum ar putea opozitia unita maghiara sa invinga un intreg monopol mediatic care trambiteaza de dimineata pana seara despre “reusitele” lui Orban in ale promisului de salarii mai generoase ori in ale politicilor sociale pentru mult-pomenita familie, concept promovat pe toate gardurile din Budapesta.

Care sunt lectiile invatate din alegerile din Ungaria, acum ca a trecut suficient timp incat sa ne dam seama mai bine de magnitudinea situatiei?

De exemplu in campania electorala pentru alegerile legislative din Ungaria, opozitia unita a reusit sa-si promoveze propunerea de prim-ministru intr-un interval de timp de tocmai 90 de secunde la postul de televiziune de stat Magyar Televizio (care are un buget anual de circa 1,5 miliarde de forinti), aceasta in timp ce speech-ul lui Orban era difuzat non-stop la aceeasi televiziune.

Oare exista o lupta egala intre cele doua forte politice? Pentru ca una dintre ele foloseste la greu resursele administrative, care in teorie ar fi ilegal de folosit.

Conform datelor Capital Politic, una dintre ONG-urile care s-a ocupat de monitorizarea alegerilor din Ungaria, doar in luna mai 2022, in campania electorala s-au folosit resurse mult peste plafonul maxim legal (3,2 milioane euro). Conform acelorasi date, care sunt oficiale de altfel, (publicate pe pagina Comisiei Electorale), putem observa ca partidul de guvernamant Fidesz a fost promovat din mai multe directii: surse financiare guvernamentale; bugetul partidului si desigur imensul imperiu mediatic al lui Lajos Simicska, prietenul cel mai bun al lui Viktor Orban, care este format din mai mult de 500 de publicatii mass-media maghiare cum ar fi TV, radio, site-uri de stiri, dar si ziare si reviste care sunt distribuite in toate colturile tarii.

Deci pana la urma de ce nu exista o adevarata concurenta intre Fidesz si Opozitia Unita? Pentru ca este o lupta intre David si Goliath unde resursele financiare si umane sunt disproportionate complet. Procentajul obtinut (36,9%) de cei din opozitia unita versus 52,5% obtinut de Fidesz chiar ar trebui sa ne bucure, pentru ca la cum arata proportiile dintre cele doua forte ar fi putut fi si mult mai dezamagitor.

Foarte interesant este si faptul ca mass-media maghiara care spala pe creier populatia face trimitere la “veritabile surse”, de exemplu renumitul Russia Today sau chiar inegalabilul Sputnik.

Naratiuni intens promovate pe social media, in special Facebook, cea mai populara platforma din Ungaria, fac referire la faptul ca in caz de izbanda a rusilor in razboi, Putin va inapoia Transcarpatia maghiarilor, or faptul ca ucrainenii ii urasc pe maghiari, de ce i-am ajuta in acest razboi?

Propaganda infloreste nu numai la alegeri, ea a acoperit si subiectul legat de COVID-19, dar acopera in continuare razboiul din Ucraina si implicit criza refugiatilor ucraineni, toate acestea pentru a sublinia neimplicarea Ungariei in problemele altora si desigur cum putem sa fim atat de cruzi incat sa refuzam gazul rusilor? Am vrea oare ca cetatenii maghiari sa moara de foame?

Aceasta chestiune este conturata si de plafonarea preturilor la combustibil, unde doar rezidentii maghiari primesc un discount, ceilalti “straini” nu au parte de acelasi tratament preferential.

Interesul national mai presus de toate, insa acest nationalism se traduce in izolationismul pe care il simte Rusia, iar daca situatia va continua in aceeasi maniera, il va resimti din plin si frumoasa Ungarie.

Urmareste-ne si pe:
Laurentiu Plesca

Share
Published by
Laurentiu Plesca

Recent Posts

Liderii PSD i-au cerut luni lui Firea sa candideze la Primaria Capitalei, in locul lui Cirstoiu: „PSD-istii nu-l mai vor neam pe Cirstoiu”

Liderii PSD i-au cerut luni Gabrielei Firea si lui Daniel Baluta, primarul Sectorului 4, sa…

O oră ago

Ciolacu zboara in Qatar cu avion inchiriat: „Costul acestei calatorii este de aproximativ 100.000 de euro”

Premierul Marcel Ciolacu pleaca marti in Qatar cu un Boeing 737 inchiriat de la TAROM,…

4 ore ago

Iranul s-a antrenat sa arunce in aer o baza israeliana care gazduieste avioane F-35, cu doar cateva saptamani inainte de atacul real

Cu doar cateva saptamani inainte de a lansa un atac fara precedent asupra Israelului, Iranul…

2 ore ago

Elon Musk propune o mica taxa pentru noii utilizatori X pentru a combate conturile false

Elon Musk, CEO al platformei de socializare X, a propus luni o mica taxa pentru…

2 ore ago

Cei trei chefi care au plecat de la Antena 1 au semnat cu Pro TV. Florin Dumitrescu: „Este prima noastra iubire si provocare”

Cei trei chefi care au demisionat anul trecut de la Antena 1, Sorin Bontea, Florin…

3 ore ago