Propagandist al Kremlinului: „Submarinele noastre sunt capabile sa lanseze 500 de ogive nucleare pentru a garanta distrugerea SUA si a tuturor tarilor NATO”

externe

kiseliov, propagandist rus

Media independente, desi putin numeroase in Rusia sunt sufocate de autoritati, de la inceputul invaziei ruse in Ucraina, modul de relatare a conflictului fiind dictat de Kremlin pentru care acesta nu este un razboi, ci o „operatiune militara speciala”, comenteaza joi France Presse, citata de Agerpres.

Ofensiva a dus la disparitia a doi reprezentanti de marca ai integritatii jurnalistice ruse: postul de radio Eho Moskvi si canalul de televiziune Dojd, care si-au inchis portile in urma cu o saptamana, dupa blocarea site-urilor lor.

Publicatia Novaia Gazeta, al carui redactor-sef este laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 2021, a indicat ca va elimina toate articolele despre razboiul din Ucraina, spunand ca noile masuri de cenzura luate de autoritatile din Rusia necesita eliminarea acestor materiale.

Caci Moscova, ale carei trupe inainteaza mult mai incet decat planuise, inregistrand pierderi grele umane si materiale, aspira la un control total asupra informatiei pe teritoriul sau. O lege adoptata saptamana trecuta reprima, sub amenintarea unor pedepse severe cu inchisoarea, orice difuzare de „informatii mincinoase despre armata”, dupa cum le considera autoritatile.

Puterea a blocat de asemenea Facebook si a restrans accesul la Twitter. Mai multe media internationale au anuntat ca si-au suspendat activitatea in Rusia, in timp ce utilizarea termenului „invazie” este interzis referitor la Ucraina, fiind utilizata formula „operatiune militara speciala”.

Aceste modificari nu lasa „niciun spatiu pentru libertatea de expresie si de opinie asupra razboiului”, isi exprima regretul comisarul pentru drepturile omului din Consiliul Europei, Dunja Mijatovic.

„Asistam neputinciosi la uciderea in direct a presei ruse independente”, a deplans intr-un comunicat Jeanne Cavelier, responsabila biroului pentru Europa de Est si Asia Centrala din cadrul Reporteri fara Frontiere (RSF).

Emisiunile de informare prezinta deci razboiul din Ucraina din punctul de vedere al Kremlinului, adept al unei realitati foarte alternative asupra acestui subiect.

Principalul buletin de stiri televizat al tarii „Vremia” (Timpul) al televiziunii publice ruse (Pervii Kanal), un monument de informare inca din perioada sovietica, incepe in fiecare seara salutand „eroismul si curajul” soldatilor rusi.

Nicio mentiune nu se face cu privire la numarul militarilor ucisi, redus la 498, conform unicului bilant oficial anuntat in 2 martie, in timp ce Ucraina afirma ca peste 12.000 si-au pierdut viata, iar SUA situeaza acest numar intre 2.000 si 4.000 de morti in doua saptamani.

Succesele trupelor ruse, putin vizibile totusi pe teren, sunt prezentate fara a se intra in detalii. Crainicul, care reia elementele de limbaj dictate de Kremlin, critica o „agresiune” ucraineana impotriva Rusiei. El respinge protestele Occidentului, pe care le califica drept „isterie”.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski este ridiculizat, iar comentatori si un psihiatru sunt mobilizati pentru a-si pune intrebari despre sanatatea sa mintala.

Desi este dificil in prezent de evaluat sprijinul populatiei Rusiei in favoarea razboiului, o ancheta realizata saptamana trecuta de Institutul de sondare a opiniei publice VTsIOM – considerat pro-Kremlin – a conchis ca 71% din populatie sustine invazia in Ucraina si ca acest procent este in crestere.

„Nu toata lumea din Rusia intelege ce se petrece” in Ucraina, considera Kadri Liik, cercetatoare la Consiliul European pentru relatii internationale. „Spatiul de informare in Rusia era deja foarte strict controlat. El a devenit acum inca si mai mult”, spune ea.

Alte emisiuni reiau din abundenta liniile de comunicare ale Kremlinului, in special cele animate de prezentatorii Vladimir Soloviov si Dmitri Kiseliov, ambii figurand pe lista cu sanctiuni a Uniunii Europene.

Kiseliov avertiza deja in 2014 ca Moscova ar putea transforma SUA „in cenusa radioactiva”. El a reiterat recent aceasta amenintare: „Submarinele noastre sunt capabile sa lanseze 500 de ogive nucleare pentru a garanta distrugerea SUA si a tuturor tarilor NATO”.

La randul sau, redactorul sef al canalului international de stat Russia Today (RT), Margarita Simonian, sustine ca Rusia ar trebui sa se inspire de la China si sa interzica accesul la retelele de socializare straine.

„Noi am autorizat, in urma cu ani, intrarea in tara noastra a unei armate straine. Noi am autorizat instalarea de baze militare in numele acestui Facebook si al altor lucruri de acest gen”, argumenteaza ea. „Si acum suntem surprinsi ca aceasta armata straina trage asupra noastra”, sustine aceasta.

Aleksei Navalnii, opozant fata de presedintele rus Vladimir Putin si aflat in prezent in inchisoare dupa ce a supravietuit unei otraviri cu agent neurotoxic de uz militar, s-a declarat „in stare de soc” referindu-se la modul in care este tratat mediatic razboiul in Rusia. „In curand, voi (concetateni ai mei) veti avea acelasi acces la informatie ca si mine in inchisoare”, a avertizat el pe retele de social media, „adica … la nimic”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: