VIDEO: Propagandistii de la o televiziune rusa cer „eliberarea” Finlandei de catre Rusia in momentul aderarii tarii la NATO

externe

Propagandistii de la televiziunea de stat rusa au discutat recent daca armata Moscovei ar trebui sau nu sa „elibereze” Finlanda, in contextul in care tara nordica se apropie de aderarea la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), scrie Newsweek.

Parlamentul turc a votat joi pentru a aproba aderarea Finlandei la NATO, eliminand ultimul obstacol pentru ca Helsinki sa devina cel mai nou membru NATO, dand totodata o lovitura majora presedintelui rus Vladimir Putin. Preocuparile sale cu privire la expansiunea spre est a aliantei militare au devenit o controversa majora in relatiile internationale in lunile dinaintea lansarii invaziei sale in Ucraina.

Aderarea Finlandei aduce NATO la usa Rusiei, deoarece cele doua tari au o granita comuna de peste o mie de kilometri.

Timp de decenii, Finlanda si Suedia au optat sa nu faca parte din NATO, dar au solicitat oficial aderarea dupa ce Putin a ordonat o „operatiune militara speciala” in Ucraina in februarie anul trecut. Aderarea tarilor a fost blocata timp de luni de zile, deoarece Turcia a luat in discutie relatiile lor cu gruparile kurde, pe care le considera organizatii teroriste. In timp ce Finlanda a avansat spre aderare, candidatura Suediei stagneaza.

In timpul unei discutii in cadrul emisiunii rusesti de televiziune „60 de minute”, analistii au evocat perspectivelea „eliberarii” Finlandei.

Autoritatile si expertii rusi au avut o retorica similara in cazul Ucrainei. Ei au incercat sa justifice invazia tarii vecine invocand o incercare de a „elibera” guvernul ucrainean de nazisti, in ciuda faptului ca insusi presedintele ucrainean Volodimir Zelenski este evreu.

Dmitri Abzalov a descris situatia in care este implicata Finlanda ca fiind o „mizerie” si „deja scapata din mainile noastre”. Cu toate acestea, Olga Skabeieva, gazda postului Russia-1, a declarat ca Finlanda este „pamantul nostru istoric” si a cerut Rusiei sa ia masuri in legatura cu iminenta aderare a Finlandei la NATO

Ideea a starnit o oarecare impotrivire din partea lui Abzalov, care a spus ca fortele rusesti ar trebui sa se concentreze asupra invaziei in curs, care in ultimele luni a stagnat dupa ce Ucraina a raspuns cu un efort de aparare energic, limitand capacitatea Rusiei de a face progrese substantiale pe parcursul toamnei si iernii.

„Mai intai sa eliberam tot restul, iar apoi sa ne ocupam de poporul finlandez fratesc”, a declarat Abzalov.

Inregistrarea video a conversatiei a fost tradusa si postata pe Twitter de catre Anton Gerascenko, consilier al ministrului de interne al Ucrainei, sambata dimineata.

„Atentie, Finlanda! Propagandistii rusi vorbesc despre necesitatea de a ‘elibera poporul fratesc finlandez'”, a scris acesta pe Twitter.

Inainte ca Turcia sa aprobe aderarea Finlandei, Moscova a avertizat impotriva aderarii acesteia la NATO. Putin a dat vina pe expansiunea spre est a NATO pentru invazia Ucrainei, desi aderarea Kievului la NATO continua sa se confrunte cu obstacole, inclusiv preocupari legate de coruptie.

In plus, Rusia a amenintat cu represalii impotriva aderarii Finlandei si Suediei la NATO, inclusiv posibilitatea de a desfasura arme nucleare la granitele comune.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: