Propagandistul rus Vladimir Soloviov devine tot mai agresiv: „Razboiul nuclear este inevitabil”

externe

vladimir soloviov

Propagandistul rus Vladimir Soloviov a insistat ca „razboiul nuclear este inevitabil” intr-un episod recent al emisiunii sale de televiziune, relateaza Newsweek.

Pe fondul invaziei Rusiei in Ucraina, pe care Putin a lansat-o in februarie 2022, au existat temeri ca acest conflict ar putea escalada pana la un razboi nuclear. La inceputul acestei luni, ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat ca, desi politica Moscovei privind razboiul nuclear nu s-a schimbat, situatia este fluida.

Intre timp, armata rusa a inceput marti exercitii cu arme nucleare ca raspuns la „declaratiile provocatoare si amenintarile unor oficiali occidentali cu privire la Federatia Rusa”, potrivit Ministerului rus al Apararii.

„Razboiul nuclear este inevitabil in orice caz. Haideti sa comparam ale cui arme strategice sunt mai mari!”, a spus Soloviov in cadrul emisiunii sale.

Comentariile lui Soloviov au fost insa criticate de Andrei Sidorov, profesor universitar de politica mondiala la Universitatea de Stat din Moscova.

„Ar trebui sa acceptam pur si simplu. Un om invinge atunci cand nu se mai teme de moarte”, a sustinut prezentatorul emisiunii. „Ascultati, ei continua sa ne provoace. ‘De ce ati folosi armele nucleare? Nu puteti sa o faceti!'”, a spus universitarul.

Sidorov a intervenit ulterior: „Nu ar trebui sa escaladam asa cum propuneti dumneavoastra”. Soloviov a raspuns apoi: „Oh, serios? Asta se numeste slabiciune!”

Cand a fost intrebat daca doctrina nucleara a Rusiei va fi actualizata pentru a include posibilitatea unui atac preventiv, Riabkov a declarat reporterilor pe 9 mai: „Doctrina si bazele politicii de stat in domeniul descurajarii nucleare mentioneaza in mod explicit posibilitatile de utilizare in premiera a armelor nucleare”.

El a continuat: „In prezent, nu s-a schimbat nimic in aceasta privinta, dar situatia in sine se schimba. Ca urmare, modul in care documentele de baza din acest domeniu se raporteaza la nevoile de mentinere a securitatii noastre este analizat in mod constant”.

Putin a declarat in martie ca, desi Moscova este pregatita pentru un razboi nuclear, nu intentioneaza sa foloseasca armele decat daca exista o amenintare la adresa „existentei statului rus” sau „daune aduse suveranitatii si independentei noastre”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: