„Propun ca Romania sa renunte la presedintia UE, vom avea Europa pe constiinta. Este inexplicabil ce prostii face PSD” – Dragnea si partidul sau, desfiintati

politica

Alina Mungiu Pippidi propune ca Romania sa decline preluare presedintiei UE, avand in vedere modul in care guverneaza PSD. „Este cu totul inexplicabil ce prostii fac sau se pregatesc sa faca”, subliniaza Pippidi.

Intr-n text publicat pe Romania curata, Pippidi se arata ingrijorata atat de modul in care actioneaza PSD in anasamblul sau cat si de „prostiile” pe care le spune Dragnea.

„Propun sa declinam presedintia europeana care ne revine, ca la cum guvernam noi si la ce rau o duce Europa, o sa avem tot continentul pe constiinta.

(…) Ce nu e legitim, ce nu e de inteles si ce trebuie oprit este felul stupid in care guverneaza PSD. Este cu totul inexplicabil ce prostii fac sau se pregatesc sa faca, de parca nu ar fi fost in viata lor la o guvernare, si asta e ocazia de la Dumnezeu sa strice tot ce merge. Nu stiu ce sa cred, iti aduci consilieri competenti la alegeri, dar dupa alegeri scapi de toti cei care au o oarecare idee si te pui pe facut praf ce ai cistigat? Daca as avea timp- dar n-am- as investiga daca dihoniile interne fac ca dl Dragnea sa se fereasca de oricine a avut relatii apropiate cu predecesori sefi de partid si prim ministri, si distribuie oamenii in roluri numai pe baza de incredere, asta insemnind oameni fara educatie, experienta, sau relatia necesara cu comunitatea de politici publice interna si europeana. Mi se pare ca asistam la o guvernare care seamana cu proiectul de regionalizare al dlui Dragnea de acum citiva ani, care avea o motivatie politica cu sens- din punctul lui de vedere- dar era imposibil de pus in practica.

Educatia, vedeti, are totusi importanta ei, si de asta e Romania guvernata prost, ca nu are de unde sa aleaga 22 de ministri bine educati pentru ce fac la cum arata Parlamentul. Dar nimeni in afara de PSD nu este pe fata un dusman al educatiei, si aici incep nedumeririle mele, pe care o sa le rezum ca intrebari, ca sa fim mai sistematici.

(…) Ce cistiga PSD vorbind, si spunind numai prostii, despre introducerea unui nou impozit pe gospodarie, in care angajatorul nu ar mai retine la sursa (sinuciderea statului), angajatul ar avea consilier fiscal pe gratis sa ii completeze formularul (eu platesc avocatul in Germania sa imi completeze formularul, costa o avere, la cit cistiga un roman ma tem ca ar fi mai mare pretul consultantului pentru stat decit valoarea impozitului), si ar recupera o gramada de deduceri pentru cheltuieli (cind unicul lucru stiintific dovedit despre superioritatea cotei unice sta in simplificarea fiscala adiacenta, adica in faptul ca se termina cu deducerile si cu mutarea veniturilor intre impozite de valori diferite, dat fiind ca totul e unificat, vedeti aici)? E oare mai profitabil sa bagi groaza in piete vorbind despre noi modificari, si fundamentale, la Codul Fiscal, decit sa porti o discutie legitima despre cum ajustezi cota unica si incasezi mai mult – vedeti aici, sectiunile 1 si 12?

Stiu ca nu aveti studiu de impact, dar nici nu aveti cum avea, ceea ce propuneti voi cade la cea mai elementara analiza cost-eficienta, singurul mister este de ce bateti cimpii despre ceva care nu se poate face, 35 000 de consultanti, etc? Aveti o propunere doi, care altfel ar fi fost impopulara, dar care va fi o mare usurare dupa ce intii ati vorbit de asta aiurea o luna de zile? Tot nu merita.

Alta intrebare de acest gen este daca aveti o cota parte din exportul de medicamente subventionate de legea voastra de ieftinit medicamente, a carei distorsiune de piata creaza penurii de medicamente ieftine si distruge farmaciile independente (data fiind reglementarea infecta a farmaciilor, sigur unii din cei cu legile astea sunt pe mina cu cineva)? Ok, atunci e coruptie, asta nici nu mai e clientelism, coruptie pura si dura, asta pot pricepe. Macar are sens, mai mult sens decit ideea ca voi vreti sa tintiti impozitele la milimetru, ceea ce nici cele mai avansate state nu pot face, in schimb subventia la medicamente nu o puteti face pe venitul pacientului si o faceti la toata lumea, cu alte cuvinte, faceti cadou medicamente ieftine unora care le vind scump in alta parte pina la ultima folie? Sau sunteti chiar voi aia?

Nu cred ca ati invatat ceva din prostia cu ordonanta pe care ati facut-o, cind vad asemenea acte de guvernare, care scad competitivitatea romaneasca si asa slaba. Vreti sa scapati de MCV pina ne vine rindul la presedintia europeana, ca e prea mare contradictia, si presedinti europeni, si pe lista de supraveghere? Dar nu e prea mare contradictia intre a fi presedinti europeni si politici precum cele de mai sus? Eu zic sa pasam presedintia asta europeana la altii, sa o declinam pur si simplu, ca la nivelul asta cine stie ce catastrofa mai producem, si zau, Europa zilelor noastre are destule necazuri si fara Doreii nostri”, a scris Pippidi.

Ea nu il uita nici pe Dragnea.

„Intre alte vorbiri degeaba, aud ca dl. Dragnea ar fi zis de vreo doua ori deja ce rau a facut Romaniei George Soros, si cum fostii bursieri Soros si reteaua lor il sapa pe el. Hai sa fim clari: Soros nu avea ce rau sa faca Romaniei, ca nu e tatal lui Ciolos si nu a pus foc la Colectiv, si imi vine greu sa cred ca o persoana cu ambitii prezidentiale poate colporta asemenea prostii. Soros nu are si nu a avut niciodata interese financiare in Romania, fostii bursieri Soros nu vor sa dea jos guverne legitim alese si pe dl Dragnea personal, dovada ca nu ONG-urile finantate de Soros au organizat manifestatii iarna asta, cind le-am organizat noi am spus. Soros nu stie cine e Dragnea, nu i-a mentionat niciodata numele. Si bine ar fi sa fie si invers, macar de acum inainte”, concluzioneaza Pippidi pe Romania curata.

Romania va detine presedintia Uniunii Europene in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, ca urmare a devansarii cu sase luni a tuturor presedintiilor Consiliului UE in conditiile in care Londra a renuntat oficial sa mai asigure presedintia semestriala a Consiliului UE din perioada iulie-decembrie 2017, dupa referendumul din 23 iunie in care Regatul Unit a decis sa paraseasca blocul comunitar.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si Google Play pentru Android.

Comentarii: