Propunere legislativa: De la trei la zece ani de inchisoare pentru mecanicii de locomotiva care refuza prelevarea de probe biologice

news

O propunere legislativa care prevede inchisoare pentru mecanicii de locomotiva, dar si alti angajati feroviari, ce vor refuza prelevarea de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei a fost inaintata de senatorul PNL Nicoleta Pauliuc, in contextul in care, in ultimii ani, se observa o crestere alarmanta a numarului accidentelor feroviare soldate cu victime, cauzate si de aceasta categorie de angajati care se afla sub influenta alcoolului sau a altor substante. Executivul a anuntat ca o sustine, cu observatii, potrivit Club Feroviar.

In prezent, in domeniul infractiunilor contra sigurantei circulatiei pe caile ferate, Codul penal incrimineaza exclusiv fapta de „parasire a postului si prezenta la serviciu sub influenta alcoolului sau a altor substante”, fara a incrimina si fapta refuzului sau sustragerii de la prelevarea de mostre biologice in vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezentei unor substante psihoactive.

Astfel angajatii cu atributii privind siguranta circulatiei mijloacelor de transport, interventie sau manevra pe calea ferata nu pot fi trasi la raspundere penala decat daca isi dau acordul privind prelevarea de mostre biologice.

Propunerea de modificare are un singur articol:

La articolul 331 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 510 din 24 iunie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu urmatorul cuprins: „(4) Refuzul ori sustragerea angajatului cu atributii privind siguranta circulatiei mijloacelor de transport, interventie sau manevra pe calea ferata de a se supune prelevarii de mostre biologice necesare in vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezentei unor substante psihoactive, pentru faptele prevazute la alin. (2) si (3), se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: