Propunere radicala a procurorilor brasoveni privind legile justitiei. Tudorel, Dragnea si Tariceanu isi vad planurile prabusite

news

Adunarea Generala a procurorilor din Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov respinge cele mai importante modificari pe care  Tudorel Toader vrea sa le aduca legilor justitiei. Mai mult, procurorii propun eliminarea ministrului justitiei din procedura de numire a procurorilor sefi “pentru intarirea statutului de magistrat al procurorului” si mentinerea rolului presedintelui tarii.

Conform HotNews.ro, ropunerea a fost votata joi si a fost transmisa la Consiliului Superior al Magistraturii.

“In cariera judecatorilor si procurorilor, Presedintele Romaniei are rolul de emitere a decretelor de numire in functie. Mentinerea Presedintelui ca autoritate care emite actul de numire in functia de presedinte/vicepresedinte al ICCJ justifica – prin simetrie1 – mentinerea rolului acestuia si pentru functiile de conducere de la nivelul MP.

Raportarea la politica penala a Statului, pe care ar asigura-o prezenta in etapele procedurale a ministrului justitiei, este realizabila si prin prevederea existenta, de participare a ministrului justitiei la lucrarile Sectiei pentru procurori (art.28 alin.1 Legea nr.317/2004).

Prin prevederile art.80 din Constitutie, rolul Presedintelui Romaniei este evident mai putin politic/politizat decat cel al ministrului justitiei. Cu atat mai mult, rolul Presedintelui de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice depaseste perspectiva unui program de guvernare. Corelativ, potrivit Constitutiei, Ministerul Public reprezinta interesele generale ale societatii si apararea ordinea de drept.

Pentru intarirea statutului de magistrat al procurorului consideram oportuna eliminarea din procedura de numire a ministrului justitiei. (In cazul procedurii de numire a procurorilor sefi de sectie, este oportuna simetria cu procedura pentru presedintii de sectii din cadrul ICCJ).

Pentru numirea in aceste functii de conducere, cerinta vechimii de 10 ani trebuie completata cu o cerinta de stagiu minim cel putin la nivelul parchetului de pe langa tribunal, reprezentand o garantie mai mare de experienta in profesie.

Corelativ, revocarea din functie trebuie sa se mentina in competenta Presedintelui Romaniei”, aratat procurorii brasoveni.

Adunarea Generala a procurorilor din Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov se declara impotriva trecerii Inspectiei Judiciare (IJ)de la CSM la Ministerul Justitiei.

“Apreciem ca IJ este mijlocul principal prin care poate fi afectata independenta magistratilor, astfel incat, de plano, ar trebui exclusa orice ingerinta a factorului politic. Exemplul altor structuri de inspectie organizate in cadrul ministerelor de justitie nu este unul cu valoare absoluta. Din contra, odata stabilite mecanisme si organisme in afara puterii executive, orice revenire la prerogative de organizare in sfera puterii executive reprezinta un pas inapoi”, se arata in argumentarea procurorilor.

In propunerile formulate, acestia critica majoritatea propunerilor formulate de Ministerul Justitiei in ce priveste modificarea legilor justitiei si semnaleaza “depasirea de catre initiatorul modificarilor a cadrului constitutional si principial privind elaborarea actelor normative”.

Adunarea Generala a procurorilor de pe langa Tribunalul Brasov solicita primului-ministru si Guvernului “organizarea unui proces adecvat de consultare si fundamentare a oricarei propuneri legislative care priveste sistemul judiciar”, acuzand ministerul justitiei ca prin transmiterea propunerilor la CSM a incalcat legea 52/ 2003 privind transparenta decizionala.

CSM urmeaza sa se pronunte pana la data de 25 septembrie asupra modificarilor la legile justitiei transmise de catre Ministerul Justitiei. Ministrul Tudorel Toader a propus, intre altele, eliminarea presedintelui din procedura de numire a procurorilor sefi.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: