„Prosperitatea” dictaturilor: in Belarus, „tara cartofului”, cartofii au devenit un produs de lux, din cauza reglementarii preturilor de catre stat

In Belarus exista o penurie grava de cartofi, un produs de o importanta aproape simbolica pentru tara. Potrivit ziarului francez Le Monde, motivul consta in reglementarea de stat a preturilor, care face ca vanzarea cartofilor in interiorul tarii sa nu fie rentabila. Producatorii exporta masiv recolta in Rusia, unde preturile sunt mult mai mari.
In ultimele luni, bielorusii se plang ca nu gasesc cartofi in magazine, desi aceasta leguma este un aliment de baza in dieta zilnica. De la inceputul anului, preturile au crescut cu 10% si au ajuns la 5 coroane pe kilogram (aproximativ 1,36 euro). Calitatea cartofilor disponibili este slaba – acestia sunt mici, deteriorati si adesea stricati.
Problema are o rezonanta deosebita deoarece cartofii sunt considerati parte a identitatii nationale in Belarus. In 2015, insusi Alexander Lukasenko, care se afla la putere din 1994, a fost filmat in timpul recoltarii.
Penuria a provocat o asemenea indignare incat Lukasenko a mentionat-o public inainte de a vizita Moscova pentru o parada. El a declarat ca motivul a fost exporturile masive catre Rusia si s-a plans ca cetatenii doreau sa cumpere cartofi ieftini, in timp ce fermierii cautau un pret mai mare pentru a putea cumpara ingrasaminte si planta mai repede.
Analistii cred ca principala cauza a problemei este pretul fixat de stat. Conform decretului, cresterea costului cartofilor nu poate depasi 3% pe an, dar acest lucru nu corespunde realitatii: totul devine mai scump – seminte, combustibil, ingrasaminte, iar salariile cresc. Pentru producatori nu este profitabil sa vanda legumele pe piata interna, asa ca se concentreaza pe exporturile catre Rusia, unde pretul este aproape de doua ori mai mare.
In 2024, Belarus a devenit cel mai mare exportator de cartofi catre Rusia. Potrivit platformei ONU Comtrade, volumul livrarilor a crescut cu peste 60% si a atins un record de 170 de mii de tone.
In martie, guvernul belarus a introdus un regim de trei luni de licente unice de export pentru cartofi. Intre timp, in Rusia, preturile pentru aceasta leguma sunt, de asemenea, in crestere rapida – cu aproape 50% de la inceputul anului, conform statisticilor oficiale.
In Belarus insasi, situatia se agraveaza. In februarie, Lukasenko a criticat public oficialii pentru esecul lor de a opri cresterea preturilor la cartofi. „Nu ati facut-o – veti raspunde”, a spus el. El si-a exprimat, de asemenea, indignarea pentru faptul ca tara nu a reusit sa asigure depozitarea recoltei, desi a dat anterior instructiunile corespunzatoare.
Cetatenii se plang in masa de penuria si calitatea slaba a cartofilor. Lukasenko a cerut „intelegere” si a promis ca situatia se va schimba in curand. „Vom indura timp de o luna. Dar nu vom ramane fara cartofi”, a asigurat el.