Protest al Uniunii Nationale a Barourilor: astazi, 4 octombrie, este „ziua fara avocati, ziua in care justitia nu exista”

news

ziua fara avocati, campanie, justitie, probleme, avocatura, greva

Uniunea Nationala a Barourilor organizeaza astazi in intreaga tara o actiune de protest intitulata ”O zi fara avocati! Ziua in care justitia nu exista”. Aparatorii nu vor intra in salile de judecata decat in cazurile urgente. Actiunea a fost initiata in urma Hotararii Consiliului UNBR din 1-2 septembrie 2023, cand s-a decis organizarea unei campanii pentru apararea drepturilor avocatilor, supusi unor provocari si disfunctionalitati continue in exercitarea misiunii de aparare a drepturilor si libertatilor cetatenilor.

«Ziua Fara Avocati» va fi dedicata comunicarii problemelor cu care se confrunta avocatura”, a transmis Uniunea Nationala a Barourilor din Romania. Potrivit Deciziei UNBR ”campania va debuta cu o zi de intrerupere a activitatii avocatiale in totalitatea formelor sale si pe intreg teritoriul tarii, cu exceptia cauzelor urgente privind anumite masuri preventive sau asiguratorii si orice alte cauze cu caracter de urgenta, de natura a pune in pericol drepturi si libertati fundamentale”.

Anterior, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a transmis un memoriu Guvernmului, Ministerului Justitiei, Ministerului de Interne, CSM, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Parchetului General, dar si comisiilor de specialitate din Senat si Camera Deputatilor in care sintetizeaza principalele probleme din sistem.

Avocatii considera ca ”multe din deficientele actuale ale sistemului judiciar pot fi remediate pe baza unei conlucrari institutionale oneste intre toti cei implicati in infaptuirea justitiei, cu implicarea corespunzatoare a puterii legislative si executive acolo unde este cazul, in sprijinul destinatarului actului de justitie, care este cetateanul”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: