Protest degeaba AUR si Sosoaca in fata Parlamentului. Presedintele Comisiei de Sanatate, Rafila: „Nu exista obligativitatea vaccinarii in proiectul de lege”

politica

Presedinteel Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, Alexandru Rafila, afirma ca proiectul de lege care reglementeaza vaccinarea, care a trecut de Senat, nu are in vedere obligarea adultilor de a se imuniza, iar in cazul copiilor actul normativ se refera la informarea parintilor. Referindu-se la protestul organizat duminica dupa-amiaza, in Capitala, Rafila considera ca multi participanti „nu cunosc proiectul acesta de lege”.

Deputatul Alexandru Rafila sustine ca proiectul de lege privind vaccinarea, care a trecut de Senat si care in prezent se afla in dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor, nu pune problema privind obligarea persoanelor sa se vaccineze.

„Exista proiectul, nu stiu ultima lui forma, dar, in orice caz, e depasita de mult discutia despre obligativitatea vaccinarii. Inteleg ca lumea face referire la vaccinarea obligatorie a adultilor, nici vorba de asa ceva. Iar la copii era o chestiune de necesitatea informarii parintilor referitor la vaccinare”, a declarat Alexandru Rafila, duminica dupa-amiaza, intr-o interventie telefonica la Antena 3, informeaza news.ro.

El a precizat ca nu crede ca informarea cu privire la vaccinare „e un lucru impotriva caruia trebuie sa protestezi”.

Despre sutele de oameni care au iesit in strada duminica, pentru a protesta fata de acest demers legislativ, medicul crede ca acestia nu sunt bine informati.

„Eu cred ca multi dintre cei de acolo nu cunosc, probabil, proiectul acesta de lege si asculta mai degraba ce spun altii decat ce scrie in proiectul de lege”, a adaugat Alexandru Rafila.

Sute de persoane s-au adunat, duminica dupa-amiaza, in Parcul Izvor din Bucuresti, pentru a participa la un protest fata de ideea vaccinarii obligatorii, dar si fata de eventuala implementare a asa-numitului pasaport de vaccinare. Unii dintre participanti poarta masca de protectie sanitara, insa multi dintre ei nu respecta aceasta masura si nici pe cea privind distantarea fizica.

Organizatorii mai sustin ca „tema” protestului, aceea privind vaccinarea obligatorie, este una „care ne priveste pe toti indiferent de preferinte politice”. Ei considera ca pasaportul de vaccinare este „discriminatoriu si incalca bazele fundamentale ale Uniunii Europene, privind libera circulatie a cetatenilor”.

Participantii au adus cu ei steaguri tricolore, precum si pancarte pe care scrie „Libertatea si dreptul de a decide sunt sacre”. Unii dintre protestatari poarta masca de protectie, in timp ce altii nu, iar masura privind distantarea fizica este ignorata.

Ei reclama faptul ca proiectul legii vaccinarii ar da dreptul autoritatilor sa vaccineze in mod obligatoriu populatia in conditii epidemiologice speciale.

„Daca o astfel de lege trece (privind vaccinarea obligatorie – n.r.) din acel moment nu vom mai putea dispune de propria noastra persoana si acest lucru se va extinde la absolut orice domeniul al vietii. De aceea in egala masura ne adresam atat celor care aleg sa se vaccineze, cat si celor care aleg sa nu se vaccineze: nu exista doua tabere societatea romaneasca”, a afirmat una dintre participante in discursul sau, ea aratand ca proiectul legii vaccinarii incalca „cel putin 10 articole din legea fundamentala”.

Mai mult despre:

Comentarii: