Protest dupa clasarea Dosarului 10 August. 27 de organizatii anunta: „Nu vom ramane doar la stadiul de indignare”

news

27 de grupuri civice protesteaza fata de decizia DIICOT de a clasa o buna parte din Doasarul 10 August, scapandu-i de orice reponsabilitate pe sefii Jandarmeriei de atunci. Protestatarii anunta ca „suntem determinati sa facem toate demersurile legale pentru a contesta aceasta ordonanta de clasare”.

„Nu vom ramane doar la stadiul de indignare, ci suntem determinati sa facem toate demersurile legale pentru a contesta aceasta ordonanta de clasare, pe care o consideram netemeinica, la procurorul ierarhic superior. Daca va fi cazul, vom merge catre judecatorul de camera preliminara de la ICCJ.

Aceasta decizie tarzie si nejustificata exonereaza comandantii fortelor de ordine de raspunderea asupra unor fapte documentate in plangerile celor peste 700 de reclamanti”, anunta un comunicat semnat de cele 27 de organizatii.

Comunicatul integral:

REACTIE GRUPURI CIVICE la ordonanta din data de 26.06.2020, prin care procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au dispus clasarea partii din Dosarul «10 august», care viza abuzurile Jandarmeriei, dirijate de la centru, la adresa protestatarilor.

Grupurile civice semnatare isi exprima indignarea fata de decizia de clasare nominala a comandantilor Jandarmeriei: maior CAZAN LAURENTIU VALENTIN, comisar sef de politie CHIRICA MIHAI DAN, colonel CUCOS GHEORGHE SEBASTIAN si colonel SINDILE IONUT-CATALIN pentru suspiciunile de infractiuni de abuz in serviciu, participatie improprie la purtare abuziva, participatie improprie la fals intelectual, participatie improprie la uz de fals, complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva.

Precizam ca nu vom ramane doar la stadiul de indignare, ci suntem determinati sa facem toate demersurile legale pentru a contesta aceasta ordonanta de clasare, pe care o consideram netemeinica, la procurorul ierarhic superior. Daca va fi cazul, vom merge catre judecatorul de camera preliminara de la ICCJ.

Aceasta decizie tarzie si nejustificata exonereaza comandantii fortelor de ordine de raspunderea asupra unor fapte documentate in plangerile celor peste 700 de reclamanti, fapte care nu aveau cum sa se produca fara aportul direct al celor enumerati mai sus, alaturi de Carmen Dan (ministrul de interne in exercitiu atunci), Prefectura Bucuresti, Primaria Municipiului Bucuresti, alte institutii si lideri politici:

– folosirea pe scara larga, intr-un interval orar de aproape 8 ore, de grenade lacrimogene si tunuri;

– acoperirea numerelor de identificare ale jandarmilor (Batalionul 3 din Bucuresti avea numerele de pe casti acoperite, iar Brigada Mobila Ploiesti nu avea numere de identificare);

– rolul colonelului Catalin Razvan Paraschiv;

– interzicerea opririi metroului in statia Piata Victoriei;

– deplasarea de forte ale Jandarmeriei dintr-o parte a Pietei in alta, soldata cu agresarea a sute de protestatari, printre care familii cu copii, persoane in varsta, jurnalisti.

Este nevoie de explicatii amanuntite cu privire la motivele tergiversarii si clasarii, de transparentizarea probelor si de reinceperea anchetei asupra persoanelor in cauza, daca aceste explicatii si probe nu vor putea sa contureze solutia clasarii ca fiind justificata.

Atragem atentia asupra lipsei competentei DIICOT pentru punctele 2 si 3 din solutia de clasare, intrucat competenta revine Parchetului Militar, in ceea ce priveste anchetarea liderilor jandarmilor.

Exista o singura solutie pentru functionalitatea la parametrii optimi de performanta si moralitate a sistemului de justitie din tara noastra: restabilirea capacitatii garantiilor nationale si a sistemului de control si echilibru de a interveni atunci cand exista riscul unui regres, asa cum stipula Raportul MCV din noiembrie 2018.

Dincolo de relatiile de prietenie dintre factori cheie din dosarul 10 august si conducerea DIICOT, in cazul #10august in particular si indiferent de schimbarea decidentilor politici sau din magistratura in general, eficienta si integritatea actului de justitie depind de existenta unor mecanisme de control si a unor institutii transparente.

Cunoastem, deci, solutia care ar face imposibila tergiversarea sau instrumentarea defectuoasa a unor dosare cheie (Revolutia, Mineriada, Colectiv, Tandarei, 10 august) si reafirmam ca doar implicarea si presiunea constanta din partea magistratilor si societatii civile, fara a minimiza factorul politic, pot duce la implementarea sa.

Semnatari:

Geeks for Democracy
#REZISTENTA
Reset
Forum Apulum
Coruptia Ucide
Umbrela Anticoruptie Cluj
Initiativa Romania (membru Contract Romania)
#activAG Pitesti (membru Contract Romania)
#Rezist Milano (membru Contract Romania)
Brasovul Civic (membru Contract Romania)
Stafeta Steagului Uniunii Europene (membru Contract Romania)
Aradul Civic (membru Contract Romania)
Rezistenta Budapesta
Diaspora Milano
Rezist Galati
Actiunea Civica Galati
Rezist Dublin
Oradea Civica (membru Contract Romania)
Canada Save Rosia
Rezistenta Constanta
Initiativa Timisoara (membru Contract Romania)
Initiativa Oradea
VeDem Just – Voci pentru Democratie si Justitie (membru Contract Romania)
Voluntari in Europa
Pentru Galati – Comunitate Civica Locala
Platforma Romania 100
Va vedem din Sibiu”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: