Protest in capitala Georgiei pe fondul furiei privind „profanarea” icoanei lui Stalin

externe

Un amplu protest a avut loc sambata la Tbilisi pentru a cere o pedeapsa aspra pentru o femeie acuzata ca a vandalizat o icoana care il infatiseaza pe dictatorul sovietic Iosif Stalin, si care a fost instalata recent in capitala Georgiei, potrivit Reuters.

Suspecta ar fi stropit cu vopsea icoana care era expusa in Catedrala Sfintei Treimi din oras, marti, intr-un act de protest care a scos la iveala diviziunile profunde din Georgia cu privire la mostenirea fostului dictator sovietic in patria sa.

Alt-Info, miscarea ultra-conservatoare pro-rusa care a organizat protestul, a folosit o postare pe aplicatia de mesagerie Telegram pentru a compara „profanarea” icoanei cu reprimarea religiei care a avut loc sub regimul lui Stalin.

„Ne exprimam pozitia fata de evenimentele actuale si subliniem ca faptul de a turna vopsea pe icoana din Biserica Patriarhala este un fel de atac asupra bisericii si repeta experienta trecutului bolsevic”, se arata in comunicat.

Mii de credinciosi ortodocsi si sustinatori Alt-Info s-au adunat sambata in fata parlamentului inainte de a marsalui prin oras pana la catedrala pentru a se ruga in fata icoanei lui Stalin.

Multimea – estimata de un reporter Reuters ca fiind alcatuita din pana la 3.000 de persoane – a fost monitorizata de politie si condusa de un vorbitor care critica atacul asupra icoanei.

Un partid nationalist georgian, numit Alianta Patriotilor, care si-a exprimat, de asemenea, opinii pro-ruse, a declarat ca a daruit icoana catedralei.

Un panou lateral al icoanei include o reprezentare a lui Stalin, nascut in Georgia – un ateu declarat care a reprimat violent religia in Uniunea Sovietica – fiind binecuvantat de Sfanta Matrona din Moscova, o sfanta ortodoxa rusa, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Conducerea Bisericii Ortodoxe din Georgia a fost citata de agentia de presa Interpress, joi, spunand ca ar trebui facute „modificari adecvate” icoanei, adaugand ca nu exista dovezi suficiente ca Stalin a cunoscut-o vreodata pe Sfanta Matrona.

Politia a deschis o ancheta pentru „huliganism” si a chestionat o suspecta in urma incidentului.

Dar unii activisti si credinciosi ai Bisericii Ortodoxe doresc ca femeia, care a fost numita in presa din Georgia, sa fie supusa unei anchete penale si sa fie eventual condamnata la inchisoare pentru ceea ce ei spun ca a fost un act care a insultat icoana si convingerile lor. Ei doresc, de asemenea, ca legea care se ocupa de astfel de incidente sa fie inasprita, potrivit presei locale.

Flori au fost asezate langa icoana sambata, iar credinciosii s-au aliniat pentru a saruta partea din ea care il infatiseaza pe Stalin.

Unele institutii de presa georgiene au anuntat marti ca activistii ortodocsi au incercat anterior sa atace apartamentul femeii din Tbilisi, dar au fost impiedicati de politie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: