Protest in Piata Victoriei: „Invatati sa numarati”/ „Democratie, nu hotie”. Ciolacu refuza sa il demita pe Grebla

politica

Cateva sute de persoane protesteaza, vineri seara, in Piata Victoriei, in legatura cu numeroasele nereguli inregistrate la alegerile de duminica. Pe retelele de socializare continua sa apara dovezi ale „fraudelor”.

Protestatarii solicita renumararea voturilor in sectiile cu probleme, in special in Sectoarele 1 si 2. De asemenea, este solicitata si demiterea lui Toni Grebla din fruntea AEP. Numarul protestatarilor este de peste 500.

„Invatati sa numarati”, „Democratie, nu hotie”. „Cod galben de ciuma rosie”, „Hotii, hotii”, sunt cateva dintre pancartele purtate de protestatari.


Foto: Robi David/Facebook

Sociologul Mircea Kivu a prezentat si dovezi ale unor fraude in Giurgiu.

Un alt exemplu de nereguli flagrante:

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat vineri ca nu considera ca este nevoie de demisia presedintelui AEP, Toni Grebla, dupa haosul legat de numararea voturilor, in special in Sectoarele 1 si 2. ”Nu. Dar domnul Toni Grebla organizeaza saci pe strazi? Eu inteleg, e greu sa pierzi, dar trebuie sa existe si demnitate in politica”, a spus Ciolacu.

”Deja am avut discutia cu domnul presedinte. Acum au fost cinci buletine. La functia de presedinte e un singur buletin. La Parlament este de asemenea un singur buletin. Deci este foarte putin probabil… In schimb, stiti ca fiecare are anumite responsabilitati.

Facem o analiza la prefecti, Jandarmeria am vazut ca si-a facut datoria din plin si Politia Romana, nu au fost incidente majore. Primarii, iarasi, pun la dispozitie anumite sali.

Duceti-va la ce a oferit doamna Clotilde (Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 – n.r.) la Sectorul 1. E total strigator la cer, ostentativ facut, tocmai anticipand ca va fi un scandal. Deci, cu alte cuvinte, prefectul de aceasta data va avea obligatia sa verifice toate aceste locatii. Va fi o analiza, categoric. Repet, mai ales la nivelul prefectilor”, a declarat Ciolacu, vineri.

Intrebat despre o eventuala demitera lui Toni Grebla, Ciolacu a respins nervos aceasta ipoteza.

”Nu. Dar domnul Toni Grebla organizeaza saci pe strazi? Eu inteleg, e greu sa pierzi, dar trebuie sa existe si demnitate in politica. Nu poti acum patru ani sa spui un lucru si acum sa spui alt lucru, in functie de cum ti-a convenit. Acelasi lucru e si cu data alegerilor. Nu poti sa spui un lucru acum cateva luni si acum alt lucru, daca vrem ca acesti tineri si dumneavoastra, mult mai tineri decat mine, sa aveti o democratie intr-un stat consolidat si de respect. Prea mult timp s-a mers cu ura, cu diversiune. Uitati-va la ce se intampla acum, nu mai creeaza nicio emotie negativa, fiindca romanii stiu adevarul. Ipocrizia cred ca la aceste alegeri a luat sfarsit”, a mai spus Ciolacu.

MAI a transmis joi un comunicat in care sustine ca „nu are atributii de numarare a voturilor, mentionarea acestora in procesul verbal ori centralizare a optiunilor electorale exprimate” dupa ce Dacian Ciolos a cerut demisia ministrului Catalin Predoiu.

„Ministerul Afacerilor Interne nu are atributii de numarare a voturilor, mentionarea acestora in procesul verbal ori centralizare a optiunilor electorale exprimate.

Reiterez faptul ca Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale de ordine publica, respectiv Politia si Jandarmeria, are, potrivit legii, doar atributii de paza a locatiilor: sali, birouri etc.

Angajatii MAI nu au nici atributia, nici dreptul sa manevreze fizic buletinele de vot.

Astfel, acuzatiile privind posibile nereguli din partea MAI in centralizarea voturilor sunt lipsite de orice fundament logic si legal.

Ministerul Afacerilor Interne a desfasurat si desfasoara misiuni in contextul scrutinului electoral cu impartialitate si respectand legea.

Problemele de organizare aparute in proces sunt exclusiv in competenta altor autoritati, structurile MAI neavand parghii legale pentru a interveni cu scopul solutionarii acestora”, se arata intr-un comunicat al MAI.

Dacian Ciolos a solicitat, joi, demisia sefului AEP Toni Grebla, a intregii conduceri a Autoritatii Electorale permanente si a ministrului de interne Catalin Predoiu din cauza numeroaselor probleme aparute in sectiile de votare. „In ultimele 24 de ore, dupa apelul Partidului REPER, peste 220 de cetateni au sesizat faptul ca la sectia unde ei au votat Partidul REPER apar zero voturi pentru REPER in procesele verbale publicate pe site-ul AEP”, subliniaza Ciolos.

„In doar doua sectii unde s-a facut o renumarare a voturilor Partidul REPER a recuperat peste 150 de voturi de la zero! In toata tara sunt peste 2500 de sectii de vot unde in procesul verbal apar zero voturi pentru Partidul REPER.

Din acest motiv Partidul REPER cere demisia sefului AEP Toni Grebla, a intregii conduceri a Autoritatii Electorale permanente si a ministrului de interne Catalin Predoiu, care se fac vinovati de vicierea rezultatelor alegerilor din 9 iunie prin nereguli grave constatate de competitorii electorali, observatorii independenti si de catre cetateni.

In ultimele 24 de ore, dupa apelul Partidului REPER, peste 220 de cetateni au sesizat faptul ca la sectia unde ei au votat Partidul REPER apar zero voturi pentru REPER in procesele verbale publicate pe site-ul AEP. 85 dintre aceste sesizari au fost verificate de echipele REPER si se sustin cu probe clare, insa Biroul Electoral Central ne-a respins pe banda rulanta sesizarile venite de la cetateni, cu toate ca am facut dovada lor si multi dintre ei si-au aratat disponibilitatea de a depune marturii cu nume, prenume, adrese de contact si numere de telefon pentru verificare.

Nici macar in cazul flagrant de la Tunari, in care candidata noastra, deputata Oana Cambera a sesizat ca desi ea a votat REPER intr-o sectie pe procesul verbal apar zero voturi, BEC nu a luat inca o decizie de renumarare.

Fara o renumarare a voturilor acolo unde exista suspiciuni de frauda, alegerile din 9 iunie vor ramine un semn al deteriorarii democratiei din Romania si o incalcare flagranta a principiului garantarii dreptului la alegeri libere si corecte. Vicierea acestor alegeri a inceput odata cu eliminarea din sectiile de vot a reprezentantilor REPER printr-o ordonanta de urgenta data de Marcel Ciolacu, lucru pe care l-am sesizat inaintea alegerilor inclusiv la Curtea Constitutionala.

Azi fortele pro-democratice de opozitie din Romania trebuie sa se lupte pentru acelasi obiectiv – apararea democratiei.

De asemenea, Partidul REPER ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa-si exercite de indata rolul de mediator intre societate si stat intr-un moment delicat pentru democratia din Romania, in care increderea in procesul electoral s-a prabusit si urmeaza alte doua randuri de alegeri cruciale pentru viitorul tarii”, a scris Ciolos pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: