news

Protest la Pungesti: parinti revoltati dupa ce DSP a vrut sa mute elevii care invatau intr-un cimitir

Dupa ce scoala din localitate a intrat in reabilitare copiii din satul Cursesti Deal, comuna Pungesti, au fost mutati intr-o cladire a bisericii din sat, praznicarul, amplasat in cimitirul bisericii. Acolo invata 22 de copii de ciclu primar si alti opt copii de gradinita Numai ca in urma unui control recent al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui s-a constatat ca praznicarul respectiv nu e un spatiu potrivit derularii procesului de invatamant, astfel ca s-a luat decizia transferului copiilor la o scoala dintr-un sat vecin. In plus a amendat conducerea scolii cu suma de 3.000 de lei, scrie Vremea Noua.

Parintii nu au fost de acord cu aceasta masura, care presupune naveta zilnica de cativa kilometri, iar luni dimineata au mers la Primaria Pungesti, unde si-au spus of-ul in fata autoritatilor locale, reprezentantilor DSP si conducerii Prefecturii Vaslui. In urma dicutiilor, prefectul Daniel Onofrei a cerut conducerii DSP Vaslui sa ia in calcul varianta unei derogari pentru ca micutii sa poata invata in continuare in praznicarul pus la dispozitie de biserica din Cursesti Deal, care arata mai bine decat multe scoli din mediul rural.

Instiintat de organizarea protestului, prefectul judetului Vaslui, Daniel Onofrei, s-a deplasat luni dimineata in comuna Pungesti, unde impreuna cu reprezentantii autoritatilor locale si conducerea DSP Vaslui au identificat solutii ca elevii sa nu fie nevoiti sa faca naveta in fiecare zi.

“La scoala din Cursesti Deal, comuna Pungesti, au inceput lucrarile de reabilitare si din acesta cauza, un numar de 30 de copii invata de la inceputul anului scolar in praznicarul bisericii din sat. Inspectorii DSP Vaslui au stabilit in urma unui control tematic ca spatiul este unul impropriu derularii activitatilor scolare. Astfel, s-a hotarat mutarea elevilor intr-o alta locatie. Reprezentantii Primariei Pungesti spun ca singurul spatiu aflat la dispozitia autoritatilor locale este o scoala dintr-un alt sat, iar copiii ar trebui sa faca naveta zilnic pentru a participa la cursuri. Parintii nu sunt de acord cu aceasta masura si au solicitat sprijin la Institutia Prefectului. In urma discutiilor purtate cu primarul din Pungesti, cu reprezentantii parintilor si cu cei ai ISJ si DSP, am rugat sa identificam solutii legale pentru ca elevii sa poata invata in continuare in spatiul pus la dispozitie de biserica. In urma discutiilor purtate cu cei prezenti la Pungesti am constatat ca s-a ajuns in aceasta situatie de criza si din cauza lipsei de comunicare dintre autoritatile locale din comuna Pungesti si institutiile statului. Sunt un aparator al legii si sustin respectarea regulilor, dar fiecare situatie trebuie analizata diferit. Nu trebuie sa dam dovada de exces de zel si sa nu ne gandim la consecinte fara sa cautam mai intai solutii legale pentru rezolvarea problemelor. Trebuie sa acceptam ca nu exista o procedura care sa ne indice exact pasii care trebuie urmati, trebuie sa punem la punct intre noi un mod de lucru. Primaria cand face o scoala intr-o localitate, nu mai face inca o scoala back-up in care sa invete temporar copiii. Pentru o perioada de aproximativ doua luni de zile, copiiii vor invata in continuare in actualul spatiu, urmand ca dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare sa se mute in noua scoala. In tot acest timp, Primaria Pungesti trebuie sa ia masuri pentru asigurarea unor conditii minime de igiena pentru elevi si cadrele didactice”, a declarat prefectul Daniel Onofrei.

Conducerea DSP Vaslui a precizat ca masurile dictate in urma controlului au fost luate ca urmare a nerespectarii normelor igienico-sanitare specifice activitatilor desfasurate de unitatile de invatamant. Pentru ca praznicarul din curtea bisericii sa-i poata gazdui in continuare pe cei 30 de copii, conducerea scolii trebuie, printre altele, sa amplaseze covoare cu dezinfectant la intrarea in cladire si sa mentina curatenia in spatiul unde micutii invata.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Romanii pot raporta deepfake-urile si manipularile online la Ministerul Digitalizarii. Ministrul le multumeste „partenerilor Google, Meta si TikTok”

Romanii pot reclama dezinformarile si deepfake-urile, realizate cu ajutorul Inteligentei Artificiale (IA) de pe platformele…

52 de secunde ago

Bataie ca-n filme in parlamentul din Taiwan. Un deputat din opozitie a furat un proiect de lege care urma sa fie votat si a fugit cu el – VIDEO

Legislatorii puterii si ai opozitiei din Taiwan s-au implicat vineri in incaierari fizice si atacuri…

15 minute ago

Regimul nord-coreean confirma ca a lansat o racheta balistica si promite sporirea fortei nucleare a tarii

Coreea de Nord a confirmat sambata ca a testat o racheta balistica tactica, a transmis…

29 de minute ago

Cum va fi vremea in weekend. De duminica se incalzeste, dar vom avea si averse de ploaie si furtuni

Dupa valul de ploi si frig, vremea se schimba la sfarsitul saptamanii. Directorul Administratiei Nationale…

52 de minute ago

Recensamantul din Kosovo, prelungit cu o saptamana

Guvernul kosovar a decis in ultimul moment sa prelungeasca durata recensamantului in curs, primul din…

14 ore ago