Protest, peste 300 de profesori din toata Rusia: „Nu este razboiul nostru. Violenta este impotriva esentei profesiei noastre. Elevii nostri vor muri in focul razboiului”

externe

Peste 300 de profesori din 35 de regiuni ale Rusiei au semnat o declaratie de condamnare razboiului cu Ucraina, informeaza meduza.io.

„Orice razboi inseamna victime umane si distrugeri. Aceasta implica in mod inevitabil incalcari masive ale drepturilor omului. Razboiul este un dezastru.

Razboiul cu Ucraina, care a inceput in noaptea de 23 spre 24 februarie, nu este razboiul nostru. Invazia Ucrainei a inceput in numele cetatenilor rusi, dar impotriva vointei noastre.

Noi suntem profesori, iar violenta este impotriva esentei profesiei noastre. Elevii nostri vor muri in focul razboiului. Razboiul va exacerba in mod inevitabil problemele sociale ale tarii noastre. Sustinem protestele impotriva razboiului si cerem incetarea imediata a focului”, se arata in scrisoarea profesorilor.

Citeste si: Protestul ia amploare in Rusia: „Putin, criminal de razboi, sa fie blestemat!”. Petitie anti-razboi semnata de peste 470.000 de rusi in numai 24 de ore

Intr-un cartier rezidential din nordul Kievului, corpul unui civil zace pe trotoar – este unul dintre primii civili ucisi in infruntarile cu fortele ruse din capitala ucraineana, unde primele unitati au intrat la primele ore ale diminetii, relateaza vineri France Presse de la fata locului, citata de Agerpres.

La circa 50 km mai departe, ambulantierii au venit pentru a-i acorda ajutor unui alt barbat, blocat in masina lui distrusa de un vehicul blindat.

Sunt cateva dintre urmele lasate de unitatile avansate ale armatei ruse in Kiev, oras de trei milioane de locuitori in care au izbucnit vineri primele lupte, la 24 de ore de la inceputul unei ofensive masive impotriva Ucrainei.

O parte a diminetii, schimburile de tiruri si exploziile au zguduit cartierul rezidential Oblon. Exploziile cele mai puternice au fost auzite pana in centrul orasului, la sapte kilometri distanta.

Intr-o mare confuzie, localnicii, inchisi in case, se aventureaza din cand in cand pe strazile parasite pentru a constata pagubele si a-i salva pe raniti.

Unii au declarat pentru AFP ca au vazut cadavre care semanau cu soldati rusi ucisi.

„Doua vehicule de lupta de infanterie cu semne de identificare ascunse rulau pe drum. Nu am vazut insigna unitatii”, a explicat pentru France Presse Evghen Nalutai, de 39 de ani.

„Unul dintre ele s-a ascuns in acest pasaj subteran si celalalt a continuat inainte, iar apoi a intrat in curtea unei case si l-am pierdut din vedere, oamenii fugeau”, a adaugat el.

Un alt locuitor din cartier, Viktor Berbah, de 58 de ani, care a asistat si el la scena, da asigurari ca doua vehicule blindate au zdrobit masina deliberat. „Nu a fost un accident, a fost de placere”, afirma el.

Ministerul ucrainean al Apararii a afirmat pe pagina sa de Facebook ca este vorba de un comando de soldati rusi aflati intr-o misiune de „sabotaj”.

Mai devreme in cursul diminetii, fortele ucrainene au confirmat sosirea unor blindate ruse in doua localitati, Dimer si Ivankiv, aflate la respectiv 45 si 80 km nord-vest de Kiev.

Armata ucraineana a dat asigurari ca acestea au fost respinse. Insa fortele ruse veneau si dinspre nord-est si, cateva ore mai tarziu, unele vehicule blindate ruse se aflau in actiune in capitala.

„Le cerem cetatenilor sa ne informeze despre miscarile dusmanilor, sa faca cocktailuri Molotov si sa-l neutralizeze pe ocupant!”, se mentioneaza intr-un mesaj al Ministerului Apararii catre locuitorii orasului.

Insa latul se strange periculos in jurul capitalei ucrainene, unde marile bulevarde si imobilele dens populate lasa sa se intrevada lupte sangeroase daca fortele ruse decid sa dea asaltul.

In cartierul Pozniaki, unde se afla turnurile mostenite din epoca sovietica in sud-vestul Kievului, un imobil de zece etaje si-a pierdut toate ferestrele dupa o explozie in plina noapte.

„Ai nostri spun ca a fost un avion, dar daca era un avion am fi gasit bucati”, a spus un localnic.

Comentarii: