Protest rar in Elvetia: Zeci de mii de oameni cer politici mai dure de combatere a schimbarilor climatice

externe

Peste 60.000 de protestatari s-au adunat sambata in capitala Elvetiei, Berna, cerand politici mai dure de combatere a schimbarilor climatice, cu mai putin de o luna inaintea alegerilor nationale, potrivit Reuters.

Asemenea proteste cu participare masiva sunt rare in Elvetia si arata o frustrare crescanda a publicului fata de ritmul de elaborare a politicilor de combatere a incalzirii globale, in ciuda amplelor dovezi ale impactului acesteia.

Ghetarii din Elvetia s-au micsorat cu 10% in doi ani, in timp ce septembrie a fost cea mai calda luna inregistrata intr-o tara care s-a incalzit de peste doua ori mai mult decat la nivel global.

„Multi si-au pierdut speranta pentru ca guvernul aproba noi drumuri si amana legea climei. Dar astazi am fost puternici”, a spus Georg Klingler de la Greenpeace care au luat parte la mars.

Partidul Verzilor, care si-a sporit prezenta la ultimele alegeri parlamentare, dar nu face parte din cabinetul de guvernamant, a estimat ca au participat peste 60.000 de persoane. Un purtator de cuvant al politiei din Berna a refuzat sa ofere o estimare.

„Parlamentul, cu majoritatea sa burgheza, impiedica protectia rapida, consecventa si eficienta a climei”, a spus Partidul Verzilor. „Avem nevoie de o schimbare la urmatoarele alegeri”, se spune, referindu-se la sondajul legislativ din 22 octombrie.

Politicile Elvetiei sunt considerate „insuficiente” de catre consortiul de cercetare Climate Action Tracker.

Alegatorii au aprobat in iunie un proiect de lege privind clima, care urmareste sa reduca emisiile la zero net pana in 2050, oferind stimulente financiare firmelor si consumatorilor sa treaca la surse regenerabile. Dar guvernul a spus ca legea va intra in vigoare in 2025.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: