Protestatarii din Peru isi plang mortii si continua manifestatiile

externe

Manifestantii din Peru au blocat drumuri si au organizat funeralii in masa pentru cei ucisi in violentele proteste antiguvernamentale care au cuprins tara de saptamani, in timp ce Statele Unite au cerut „retinere” de ambele parti, potrivit France24.

Confruntarile s-au extins in orasul turistic Cusco, vechea capitala a Imperiului Incas, unde un protestatar a fost ucis si peste 20 de persoane, inclusiv sase ofiteri de politie, au fost ranite.

In total, cel putin 40 de persoane au murit in mai bine de o luna de demonstratii care cer demisia presedintelui Dina Boluarte, care a preluat conducerea dupa inlaturarea si arestarea predecesorului sau, Pedro Castillo, pe 7 decembrie.

Violenta a atras critici din partea Natiunilor Unite, iar o delegatie a Comisiei Interamericane pentru Drepturile Omului (IACHR) a sosit miercuri in tara pentru a investiga protestele si acuzatiile de represiune politica.

Marti, procuratura din Peru a declarat ca deschide o ancheta de genocid impotriva lui Boluarte si a altor oficiali de rang inalt, ca urmare a deceselor.

Epicentrul protestelor a fost in regiunea Aymara Puno, la granita cu Bolivia, unde mii de locuitori au iesit pe strazile din Juliaca cu sicriele a 17 oameni care au fost ucisi la inceputul acestei saptamani. Fiecare sicriu avea o fotografie si era invelit intr-un steag peruvian. „Dina m-a omorat cu gloante”, se putea citi pe sicriul alb al lui Edgar Huaranca, purtat pe umerii a sase membri ai familiei.

Guvernul a impus o stare de asediu de trei zile in regiunea andina in incercarea de a calma tensiunile.

Miercuri, autoritatile au anuntat ca au fost ridicate blocaje rutiere in opt dintre cele 25 de regiuni ale tarii.

In Cusco, manifestantii au incercat sa ajunga pe aeroportul orasului dupa ce s-au mobilizat pentru a cere inlaturarea presedintelui.

Biroul Avocatului Poporului a declarat ca un protestatar a fost ucis, identificandu-l pe Twitter drept presedintele comunitatii Anansaya Urinsaya Ccollana de Anta, Remo Candia Guevara. „Solicitam o ancheta imediata pentru gasirea celor vinovati de moarte si trecerea la sanctiunea respectiva”, a adaugat Avocatul Poporului.

In Arequipa, al doilea oras al Peru, sute de oameni au protestat, in timp ce la Tacna, la granita cu Chile, a inceput o greva pe termen nedeterminat, marcata de episoade de vandalism.

Guvernele regionale Puno si Cusco cer demisia lui Boluarte ca prim pas pentru rezolvarea crizei, urmata de alegeri prezidentiale si legislative imediate si convocarea unei Adunari Constituante.

Comisarii CIDH au fost primiti de Boluarte la Palatul Guvernului, sediul executivului peruan. „Vom verifica situatia drepturilor omului. Regretam pierderea de vieti omenesti in timpul demonstratiilor”, a declarat seful misiunii Edgar Stuardo Ralon, a carui delegatie va ramane in Peru pana pe 13 ianuarie.

Ei se vor intalni cu autoritatile, victimele si rudele acestora la Lima, Ica si Arequipa.

Statele Unite au cerut utilizarea minima a fortei si au sustinut o ancheta cu privire la zecile de morti. „Recunoastem dreptul la proteste pasnice si la exprimarea nemultumirilor prin canale democratice si solicitam calm, dialog si ca toate partile sa-si exercite retinerea si non-violenta”, a spus un purtator de cuvant al Departamentului de Stat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: