„Protestatarii sunt neinformati, cu ce incalcam independenta justitiei?”. Raspund Forumul Judecatorilor si Asociatia Procurorilor. Propaganda PSD-ALDE, demontata punct cu punct

news

Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania spun, intr-un comunicat comun, ca proiectul de modificare a legilor justitiei este promovat cu o „graba nejustificata si neprocedurala” si fara motivatii credibile, ceea ce incalca recomandarile Comisiei Europene. Magistratii critica, de asemenea, „pseudo-dezbaterea parlamentara, fara un drept efectiv de sustinere argumentata a amendamentelor”.

„Singura solutie pentru depasirea acestei situatii critice este reluarea dialogului, bazata pe principiile transparentei institutionale, astfel incat modificarea acestor legi, fundamentale pentru functionarea statului de drept, sa se faca numai in urma unor studii de impact, a unei consultari reale a societatii civile, Consiliului Superior al Magistraturii, corpului magistratilor, Comisiei de la Venetia, iar adoptarea lor sa se bucure de increderea cetatenilor Romaniei, sa contribuie la buna functionare si modernizarea sistemului judiciar si sa nu afecteze independenta justitiei, garantie fundamentala a democratiei”, se arata in comunicat.

„O astfel de pseudo-dezbatere parlamentara, fara un drept efectiv de sustinere argumentata a amendamentelor, care ignora punctul de vedere covarsitor majoritar al magistraturii si recomandarile din Raportul Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de cooperare si verificare, privind independenta sistemului judiciar, nu se poate face (si nici nu poate fi imbracata intr-o aparenta de legitimitate) prin prezenta doar a unor asociatii profesionale, cu reprezentativitate limitata, care nu tin cont de pozitia ferma a corpului magistratilor, exprimata inclusiv in sute de adunari generale”, potrivit documentului.

Cele doua asociatii semnaleaza, in proiectul de modificare a legilor justisiei, elemente care afecteaza independenta sistemului judiciar: „eliminarea principiului independentei procurorului, infiintarea unor directii sau sectii avand competenta exclusiva in anchetarea magistratilor, agravarea neconstitutionala a raspunderii magistratilor, diminuarea prin lege a atributiilor constitutionale ale Consiliului Superior al Magistraturii, intarirea atributiilor ministrului justitiei in ceea ce priveste cariera magistratilor, modificarile ce se doresc a fi aduse functionarii Inspectiei Judiciare”.

Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania spun ca propunerile de modificare a legilor justitiei ar trebui respinse, „deoarece ridica intrebari cu privire la necesitatea reexaminarii de Comisia Europeana a tuturor progreselor inregistrate in cadrul MCV in legatura cu independenta sistemului judiciar”.

Cele doua asociatii mai cer convocarea legala a Adunarilor Generale ale instantelor si parchetelor „pentru a se pronunta asupra consecintelor pe care le-ar putea avea adoptarea acestor modificari legislative si cu privire la pasii necesar a fi urmati pentru apararea independentei justitiei”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: