externe

Proteste ample in Kazahstan, la minus 30 de grade, contra presedintelui Tokayev. La Moscova s-a cerut, acum cateva zile, declansarea unei noi „operatiuni speciale” in Kazahstan – Video

Dupa investirea presedintelui Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, in urma realegerii sale recente, in Astana au inceput sambata protestele. Oamenii au iesit in strada, in ciuda gerului de 30 de grade, anunta Russian Free Press.

Zeci de persoane au fost retinute, scrie presa locala. Internetul si comunicatiile mobile au devenit indisponibile in Astana. Conexiunea a fost restabilita dupa ora 20:00, dar se pare ca internetul este intermitent.

Pe retelele de socializare au aparut videoclipuri cu retineri in apropierea teritoriului fostului centru comercial si de divertisment MEGA, unde un grup de persoane a incercat sa marsaluiasca spre centru.

Presa sugereaza ca au fost retinuti sustinatori ai omului de afaceri Marat Abiyev, care este fondatorul proiectului „Arhitectii viitorului”. Potrivit Vlast , politia orasului nu a raspuns inca la intrebarile privind motivele retinerii si numarul de retinuti. In primavara, sustinatorii lui Abiyev au incercat sa ajunga la Astana, dar autobuzele cu ei au fost blocate in diferite regiuni.

Citeste si: „Kazahstan, tu urmezi!”. La Russia 1 TV se anunta ca „urmatoarea problema va fi Kazahstanul”. Soloviov: „Sunt o multime de cetateni rusi acolo”

In urma cu cateva zile, invitatii din principala emisiune de dezbateri de la Russia 1, moderata de Vladimir Soloviov, au anuntat ca trebuie luata in calcul si o eventuala „operatiune speciala” a Rusiei in Kazahstan. Soloviov, unul dintre principalii propagandisti ai Kremlinului, le-a dat dreptate.

„Sa ne concentram asupra faptului ca urmatoarea problema va fi Kazahstanul. Pentru ca o miscare nazista similara precum cea din Ucraina este pe cale sa apara”, a declarat unul dintre invitati.

„Si avem cea mai lunga granita cu Kazahstanul”, a completat un alt invitat.

Soloviov a tinut sa adauge aprobator: „Si sunt o multime de cetateni rusi acolo”.

„De asemenea, combustibilii nucleari pentru Rosatom sunt acolo”, a mai spus invitatul.

Solovion a tinut sa il aprobe din nou: „Desigur”.

Dezbaterea a fost remarcata de unul dintre inaltii oficiali de la Kiev, care a tinut sa avertizeze Astana: „Atentie Kazahstan, au spus ca tu esti urmatoarea”.

Presedintele kazah Kasim-Jomart Tokaiev, proaspat reales, a anuntat in septembrie ca Kazahstanul le va acorda protectie rusilor care fug in aceasta tara de mobilizarea militara.

”In ultimele zile, multi oameni vin la noi, din Rusia. Majoritatea sunt obligati sa plece din cauza unei situatii fara iesire”, a declarat Kasim-Jomart Tokaiev, potrivit agentiilor ruse de presa.

Citeste si: Lovitura pentru Kremlin, Kazahstanul anunta ca refuza sa recunoasca referendumurile din Donbas: „Integritatea teritoriala a statelor trebuie respectata”

”Trebuie sa ne ocupam de ei, sa le asiguram securitatea”, a mai spus presedintele.

De asemenea, Kazahstanul a tinut sa anunte tot atunci ca nu va recunoaste anexarea de catre Rusia a regiunilor din estul Ucrainei.

„In privinta desfasurarii referendumurilor (…), Kazahstanul porneste de la principiul integritatii teritoriale a statelor, echivalenta lor suverana si coexistenta lor pasnica”, a spus purtatorul de cuvant al MAE kazah Aibek Smadiarov.

Presedintele kazah Kassim-Jomart Tokaev a facut apel in mod repetat la solutionarea conflictului ucrainean in conformitate cu carta Natiunilor Unite.

„Ne reconfirmam disponibilitatea de a furniza intreaga asistenta posibila pentru stabilirea unui dialog politic”, a adaugat Smadiarov.

„In acelasi timp, tara noastra considera ca mentinerea stabilitatii la nivel regional si global reprezinta cel mai important obiectiv”, a concluzionat purtatorul de cuvant al MAE kazah.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Primarul Iasiului, Mihai Chirica, trimis in judecata, pentru a treia oara. Prejudiciu de 12 milioane de euro

Cu putin inainte de alegerile locale, primarul Iasiului, Mihai Chirica, a fost trimis din nou…

6 minute ago

Emil Boc vrea doar interviuri cu intrebari regizate. Ce a patit o jurnalista Euronews: „Iese, tranteste usa salii de sticla si pleaca”

Dana Cotovanu, jurnalista la Euronews Romania, relateaza o situatie revoltatoare in legatura cu primarul Clujului,…

3 ore ago

PSD-istii anunta razboi. Baron local: „Astazi ne-am luat hainele de razboinici, Romania va avea un presedinte sustinut de PSD”

Presedintele CJ Arges, Ion Minzina (PSD, fost PRM), a anuntat sambata ca "Romania va avea…

O oră ago

Tarile NATO vor trimite noi sisteme de aparare antiaeriene Patriot in Ucraina. Cine nu are arme va furniza sprijin financiar

Statele NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de aparare…

2 ore ago

Dupa caldura, in Apuseni a revenit zapada

In zona Muntilor Apuseni a revenit ninsoarea. In doar cateva zeci de minute, la Scarita-Belioara…

3 ore ago

Statele Unite vor incepe sa aprovizioneze Ucraina cu armament „imediat” dupa ce Congresul va aproba pachetul de ajutor

Casa Alba se asteapta ca furnizarea de ajutor militar american sa inceapa „imediat”, dupa ce…

2 ore ago