Proteste in China, dupa ce 10 oameni au murit intr-un incendiu in Xinjiang

externe

Proteste, de obicei rare in China, au izbucnit, vineri seara, in regiunea Xinjiang din vestul tarii si in Beijing, fata de extinderea izolarilor in toata tara pe masura ce numarul infectiilor la nivel national a stabilit un alt record, potrivit Reuters.

Oamenii au iesit in strada vineri seara in capitala Xinjiang, Urumqi, scandand „Incheiati izolarea!” si inaltand pumnii in aer. Joi, in urma unui incendiu in care au murit 10 persoane, s-a declansat furia din cauza carantinei prelungite, potrivit videoclipurilor difuzate pe retelele sociale chineze vineri seara.

Videoclipurile au aratat oameni intr-o piata cantand imnul national al Chinei: „Ridicati-va, cei care refuzati sa fiti sclavi!” in timp ce altii au strigat ca vor sa fie eliberati din carantina.

Potrivit Reuters, filmarile au fost facute la Urumqi, unde multi dintre cei 4 milioane de locuitori ai sai au fost supusi unora dintre cele mai lungi izolari din tara, fiind interzise sa-si paraseasca casele pana la 100 de zile.

In capitala Beijing, aflata la 2.700 km, unii locuitori inchisi au organizat proteste la scara mica sau si-au confruntat autoritatile locale cu privire la restrictiile de circulatie, unii facand presiuni cu succes sa le ridice inainte de expirare.

Scanteia care a ridicat oamenii la proteste a fost incendiul dintr-o cladire inalta din Urumqi, care a ucis 10 persoane joi seara, care a devenit viral pe retelele de socializare, deoarece multi internauti au banuit ca locuitorii nu au putut scapa la timp, deoarece cladirea era incuiata.

Autoritatile din Urumqi au sustinut o conferinta de presa in primele ore ale zilei de sambata pentru a nega ca masurile COVID au impiedicat evadarea si salvarea, dar utilizatorii de internet au continuat sa puna la indoiala naratiunea oficiala.
„Incendiul de la Urumqi a suparat intreaga tara”, a spus Sean Li, locuitor al Beijingului.

O izolare planificata pentru complexul sau „Berlin Aiyue” a fost anulata vineri, dupa ce rezidentii au protestat in fata liderului local si l-au convins sa o anuleze, negocieri care au fost surprinse de un videoclip postat pe retelele de socializare.

Locuitorii au aflat planul dupa ce au vazut muncitori punand bariere la porti. „Acea tragedie s-ar fi putut intampla oricaruia dintre noi”, a spus el.

Pana sambata seara, cel putin alte zece complexe au ridicat carantina inainte de data de incheiere anuntata, dupa ce rezidentii s-au plans.

Un videoclip i-a aratat pe locuitorii Beijingului dintr-o parte neidentificabila a orasului, marsaluind sambata in jurul unei parcari in aer liber, strigand „Incheierea carantinei”.

Potrivit politologului Dali Yang de la Universitatea din Chicago, comentariile autoritatilor conform carora locuitorii cladirii din Urumqi au putut sa coboare scarile si, prin urmare, sa iasa din cladire, au fost probabil percepute ca o invinuire a victimelor si a alimentat si mai mult furia publicului.

„In primii doi ani de COVID, oamenii au avut incredere in guvern ca va lua cele mai bune decizii pentru a-i proteja de virus. Acum oamenii isi pun tot mai multe intrebari si sunt mai circumspecti cu ordinele”, a spus Yang.

Urmatoarele saptamani ar putea fi cele mai grave din China de la primele saptamani ale pandemiei, atat pentru economie, cat si pentru sistemul de sanatate, a declarat Mark Williams de la Capital Economics, deoarece eforturile de a limita focarul actual vor necesita izolari localizate suplimentare in multe orase, ceea ce va slabi si mai mult activitatea economica.

Vineri, China a inregistrat 34.909 de cazuri locale zilnice, un nivel scazut in raport cu standardele globale, dar al treilea record la rand, infectiile raspandindu-se in numeroase orase, determinand carantinari larga si alte restrictii.

Shanghai, cel mai populat oras si centru financiar din China, care a fost izolat timp de doua luni la inceputul acestui an, a impus oamenilor sa prezinte la intrarea in institutii culturale, cum ar fi muzee si biblioteci, un test negativ de Covid efectuat in ultimele 48 de ore, in scadere de la 72 de ore.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: