Proteste in Israel: Zeci de mii de oameni se aduna pentru a cincea saptamana impotriva reformelor juridice ale guvernului Netanyahu

externe

Zeci de mii de israelieni s-au adunat la Tel Aviv pentru a cincea saptamana consecutiva pentru a manifesta impotriva controversatelor reforme juridice promovate de guvernul de dreapta al lui Benjamin Netanyahu, scrie The Guardian.

Multimile care purtau steaguri israeliene albastre si albe au umplut sambata strada Kaplan din centrul orasului, cu pancarte care catalogau noul guvern drept o „amenintare la adresa pacii mondiale”.

Protestele au devenit o obisnuinta saptamanala in serile de sambata, de cand noul guvern al premierului – supranumit cel mai de dreapta din istoria Israelului – a preluat mandatul la sfarsitul lunii decembrie.

Benjamin Netanyahu a facut din schimbarea sistemului juridic o prioritate, in ianuarie 2023.

Presa locala a relatat ca au avut loc proteste in 20 de orase din intreaga tara si a precizat ca zeci de mii de persoane s-au adunat numai in Tel Aviv.

La protestul din Haifa a fost si fostul premier israelian Yair Lapid, care a declarat intr-o inregistrare video postata pe retelele de socializare: „Ne vom salva tara pentru ca nu suntem dispusi sa traim intr-o tara nedemocratica”.

Netanyahu a revenit la putere in urma alegerilor din noiembrie, in fruntea unei coalitii cu partide evreiesti de extrema dreapta si ultraortodoxe.

Reformele sale judiciare ar permite parlamentului israelian sa anuleze orice decizie a curtii supreme cu o majoritate simpla de 61 de legislatori din corpul de 120 de locuri.

De asemenea, reformele propuse ar schimba sistemul prin care sunt numiti judecatorii, oferind politicienilor mai mult control.

Guvernul si-a anuntat, de asemenea, intentia de a continua o politica de extindere a coloniilor in Cisiordania ocupata, precum si reforme sociale care au ingrijorat comunitatea LGBTQ+.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: