Proteste in Valea Jiului. Orban arata catre PSD: „Acolo nu a fost pus in practica un plan de restructurare, astfel incat sa se mentina toate activitatile viabile”

politica

Presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, a declarat, luni, ca situatia de la Complexul Energetic Hunedoara este „critica”, din cauza greselilor vechilor guvernari PSD, iar solutia ar fi o companie care sa aiba activele viabile si capacitatea de a fi profitabila.

El a precizat ca situatia minerilor din Valea Jiului a fost discutata atat in Biroul Executiv al PNL, cat si in cadrul coalitiei de guvernare.

„O delegatie a sindicatelor minerilor a fost primita in cursul saptamanii trecute si de catre domnul ministru Virgil Popescu si de catre domnul prim-ministru Florin Citu. In urma discutiilor avute cu reprezentantii minerilor, Guvernul deja a adoptat o modificare a ordonantei de urgenta pentru a permite plata pe o perioada de trei luni a salariilor din fondurile de garantare. Practic, s-a permis sa se utilizeze bani din acest fond si pentru plata salariilor si pentru companiile aflate in insolventa”, a explicat Orban, la Palatul Parlamentului.

In opinia sa, la Complexul Energetic Hunedoara s-a ajuns intr-o situatie critica din cauza a doua greseli facute de vechile guvernari PSD. „In primul rand, este vorba de faptul ca acolo nu a fost pus in practica un plan de restructurare, astfel incat sa se mentina toate activitatile viabile. (…) Pe de alta parte, s-a aprobat un ajutor de stat care nu a fost acordat in conditiile reglementarilor existente la nivel european si Complexul Energetic Hunedoara este obligat sa returneze acest ajutor”, a indicat Orban, citat de Agerpres.

Potrivit liderului PNL, compania este in insolventa din 2019, iar Guvernul a gasit o solutie temporara pentru plata salariilor.

„Felicit Guvernul ca s-a miscat foarte repede in aceasta directie. Pe de alta parte, in perspectiva, trebuie sa existe o solutie care sa stea in picioare si anume o companie care sa aiba activele viabile si care sa aiba capacitatea de a fi profitabila, de a putea ramane pe piata astfel incat sa prezerve locurile de munca din zona respectiva. Guvernul a fost extrem de atent, a negociat cu sindicatele, deja a fost adoptata ordonanta de urgenta, se afla in pregatire HG privind normele de aplicare a acestei ordonante si, imediat ce va fi adoptata HG, se vor plati salariile catre mineri”, a sustinut Ludovic Orban.

Intrebat daca se vor face concedieri din randul minerilor, el a raspuns ca „exista posiblitatea de pensionari si posibilitatea in care anumiti angajati pentru plati compensatorii sa fie disponibilizati voluntar”.

„Si, evident, sa fie realocate resursele umane de la nivelul celor patru mine, Centralei de la Paroseni in mod optim, astfel incat sa existe o companie viabila. Guvernul este concentrat sa gaseasca o solutie pe termen mediu si lung, sa creeze o companie viabila care sa salveze cat mai multe locuri de munca acolo”, a completat presedintele Camerei Deputatilor.

Mai mult despre: ,

Comentarii: