Proteste si in Portugalia: „Este inacceptabil sa saracim muncind”

externe

Mii de angajati din sectorul public si privat din intreaga Portugalie au manifestat sambata la Lisabona cerand majorarea salariilor si alte masuri pentru a putea face fata cresterii costului vietii, relateaza AFP citata de Agerpres.

„Costul vietii devine insuportabil”, „Este inacceptabil sa saracim muncind”, au scandat intre altele manifestantii care au defilat pe principalul bulevard al capitalei portugheze.

Manifestatia organizata la apelul Confederatiei generale a lucratorilor portughezi (CGTP) are loc a doua zi dupa o greva nationala a functionarilor publici care au cerut cresterea salariilor. Au fost afectate colectarea deseurilor, scolile si spitalele.

CGTP, principala confederatie sindicala portugheza, cere de asemenea controlul preturilor bunurilor de baza, ajutoare pentru a compensa cresterea chiriilor si a ratelor la creditele imobiliare, precum si masuri impotriva nesigurantei materiale.

Rata inflatiei a atins in 2022 nivelul istoric de 7,8% anual in Portugalia, cel mai ridicat din ultimele trei decenii.

„Cerem cresterea salariilor, dar o crestere reala, superioara inflatiei, care sa permita regasirea si intarirea puterii de cumparare a familiilor”, a declarat in finalul manifestatiei secretara generala a sindicatului, Isabel Camarinha. „Vrem cresteri salariale de cel putin 10% si in niciun caz sub 100 de euro, pentru toti salariatii”, a precizat ea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: