Proteste violente la Madrid, dupa ce premierul Sanchez a anuntat ca vrea sa ajunga la un acord cu separatistii catalani pentru a-si pastra puterea – VIDEO

externe

protest, violent, madrid, separatisti, catalonia, guvern, Pedro Sanchez

Protestatarii s-au ciocnit cu politia la Madrid pentru a doua noapte, in timp ce tensiunile au crescut din cauza planului guvernului interimar condus de socialisti de a ajunge la un acord cu separatistii catalani pentru a-si pastra puterea. Scene haotice s-au desfasurat dupa ce aproximativ 7.000 de protestatari s-au adunat in capitala Spaniei, in fata sediului Partidului Socialist si pe artera centrala Gran Via, catre parlament.

Premierul Pedro Sanchez negociaza cu partidele separatiste catalane pentru a primi sprijinul lor in incercarea sa de a forma un nou guvern si de a mentine coalitia sa de centru-stanga la putere, dupa alegerile nationale neconcludente din iulie. Dar cele doua partide separatiste au cerut, printre alte concesii, o amnistie ampla care sa-i includa pe liderii lor care au fugit din Spania in urma tentativei esuate de secesiune din 2017, in schimbul voturilor lor in Parlament, scrie publicatia britanica The Times.

Acest lucru i-a infuriat pe multi spanioli, inclusiv pe membrii principalelor partide de opozitie de dreapta, care il acuza pe Sanchez ca se apleca in fata celor care incalca legea. „Nu voi permite ca tara mea sa ceara iertare celor care i-au atacat institutiile”, a spus liderul Partidului Popular, Alberto Nunez Feijoo.

In Spania au mai avut loc si alte proteste in ultimele saptamani, dar acestea au fost pasnice, spre deosebire de cel de aseara. Sanchez are termen pana pe 27 noiembrie sa formeze un nou guvern sau Parlamentul va fi dizolvat automat si noi alegeri vor fi convocate pentru ianuarie.

In ciuda faptului ca a mai pierdut din avant in ultimii ani, miscarea separatista din Catalonia pastreaza un sprijin puternic in regiunea bogata de nord-est, inclusiv controlul guvernului regional.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: