Protestele anti-Kremlin din Baschiria iau amploare, s-au extins si in capitala Ufa. Politia a intervenit in forta – Video

externe

Protest Baschiria

Aproximativ 1.500 de protestatari s-au adunat vineri in centrul orasului Ufa, capitala republicii Baschiria, pentru a-l sustine pe activistul baschir Fail Alsinov, recent incarcerat, relateaza Novaya Gazeta.

Politia antirevolta a retinut „aproximativ 10 persoane” la fata locului, potrivit grupului Telegram Govorit NeMoskva, si ar fi retinut si alte persoane care se indreptau spre locul mitingului.

Protestatarii, dintre care multi si-au adus si copiii, au cantat si au dansat pe melodii populare traditionale din Baschiria, in ciuda vremii geroase, dar in cele din urma au fost fortati de politie sa iasa din piata, fiind raportate mai multe retineri pe masura ce multimea se dispersa.

Activistul baschir Fail Alsinov, care a fost condamnat miercuri la patru ani de inchisoare, a fost gasit vinovat de incitare la ura rasiala pentru comentariile pe care le-a facut, despre care procurorii au sustinut ca „contineau aprecieri negative despre grupurile etnice caucaziene, central-asiatice si armene”.

Alsinov a negat acuzatiile si a declarat ca remarcile sale au fost traduse gresit din baschira in rusa. Unul dintre protestatarii luati de politie purta o pancarta pe care era inscriptionata fraza pentru care Alsinov a fost condamnat – kara khalyk.

In timp ce procurorii sustin ca fraza este o insulta care inseamna „oameni negri” in limba baschira, multi baschiri au spus ca aceasta inseamna doar „muncitori harnici” sau „oameni obisnuiti”. Baschirii sunt ei insisi o minoritate etnica in Rusia si au o lunga istorie de suferinta din cauza discriminarii rasiale.

Miercuri, mii de locuitori din orasul Baymak, unde a avut loc procesul lui Alsinov, au protestat impotriva condamnarii acestuia, intr-o demonstratie de sfidare fara precedent de la inceputul razboiului din Ucraina.

Politia a folosit gaze lacrimogene si grenade paralizante asupra multimii, iar doua canale Telegram care acopereau evenimentele au fost blocate.

In total, 17 persoane au fost inculpate de instanta in urma protestelor de la Baimak pentru participarea la un miting ilegal.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: