Protestele din Bucuresti, din nou in presa din intreaga lume. Mari agentii de presa si posturi de televiziune anunta ca romanii lupta pentru justitie

news

Presa internationala scrie despre manifestatiile impotriva Guvernului si a modificarii legilor justitiei care au avut loc duminica seara in Piata Victoriei din capitala si in mai multe orase, scrie news.ro.

“Mii de romani protesteaza la Bucuresti fata de modificarile propuse ale legilor justitiei”, scrie Reuters, adaugand ca si in alte orase din Romania au avut loc proteste.

“Cuib de hoti si mafioti”, “Uniti salvam Romania”, sunt doua dintre scandarile miilor de manifestanti din fata Guvernului, mentioneaza Reuters.

Agentia de presa precizeaza ca, potrivit estimarilor, la Bucuresti au manifestat 10.000 de persoane, totalul in tara fiind de 20.000.

Si Associated Press scrie despre “o noua runda de proteste”, la care participa peste 10.000 de persoane, mentionand ca manifestatiile sunt impotriva unei legislatii despre care criticii spun ca ar face mai dificila pedepsirea coruptiei la nivel inalt.

AP noteaza ca in fata Guvernului s-au strans mii de oameni, manifestatii avand loc si la Cluj-Napoca si Iasi, iar protestatarii au fluierat si au scandat: „Justitie, nu coruptie”.

Fox News noteaza ca peste 10.000 de oameni au protestat in Romania, dupa ce in ultima perioada propunerile de modificare a legilor justitiei au fost criticate de mii de magistrati, de Comisia Europeana si de presedintele Klaus Iohannis.

Washington Post, Daily Mail si US News scriu, de asemenea, despre protestele de duminica, la care au participat mii de persoane.

Proteste fata de modificarea legilor justitiei au avut loc, duminica seara, in Capitala si in mai multe orase.

Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost adoptata miercuri pe articole intr-o sedinta maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind insa amanat pentru ca PSD – ALDE – UDMR nu au reusit sa stranga suficienti deputati pentru a adopta actul normativ. Singura modificare adoptata de plen fata de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se indrepta impotriva magistratului care a savarsit o eroare din rea-credinta sau grava neglijenta.

De asemenea, joi, Comisia parlamentara speciala pentru legile Justitiei a votat infiintarea unei sectii de investigare a unor infractiuni din Justitie, care va functiona in cadrul Parchetului General si va avea drept competente exclusive efectuarea urmaririi penale pentru infractiunile de coruptie si infractiunile contra infaptuirii justitiei savarsite de procurori si judecatori.

Printre cele mai importante modificari adoptate la legea 303/2004 se numara interdictia pentru presedintele Romaniei de a refuza numirea procurorilor si judecatorilor simpli, introducerea controlului ierarhic superior, inclusiv din partea ministrului Justitiei, asupra procurorilor si statuarea obligativitatii pentru magistrati de a depune anual declaratii pe propria raspundere ca nu sunt agenti acoperiti ai serviciilor secrete, iar rolul verificarii acestor declaratii revine comisiilor parlamentare de control al SRI si SIE.

Camera Deputatilor este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca forul decizional sa fie Senatul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: