externe

Protestele din Georgia continua impotriva legii „agentilor straini”. Politia a renuntat la violenta

Manifestantii impotriva asa-numitului proiect de lege „a agentilor straini”, care asteapta votul final in parlamentul Georgiei, au marsaluit din nou in capitala, relateaza RFE/RL.

Protestul din 7 mai a inceput la parlament si s-a indreptat catre sediul partidului de guvernare Visul Georgian, unde manifestantii au fost intampinati de un cordon de politie.

Unii dintre participanti au purtat steaguri ale UE si ale Georgiei pana la Podul Pacii, inainte ca multi sa se intoarca in zona din jurul cladirii parlamentului.

Nu au existat relatari despre actiuni violente ale organelor de ordine.

Saptamanile de protest impotriva a ceea ce criticii numesc „legea rusa” au fost uneori intampinate cu actiuni dure ale politiei pentru a dispersa multimile, inclusiv folosirea de gloante de cauciuc, tunuri cu apa si trupe speciale care sa opreasca demonstrantii.

Unul dintre organizatorii celui mai recent protest, Zviad Tetshladze, a declarat ca oponentii proiectului de lege au creat un grup care va incerca sa ofere sprijin financiar persoanelor care sunt concediate din slujbele din serviciul public din cauza opozitiei lor fata de proiectul de lege.

Zeci de mii de georgieni au iesit in strada in Tbilisi si in alte orase in actiuni de protest care au declansat reactii aprige ale politiei, care au inclus gaze lacrimogene, tunuri cu apa si utilizarea gloantelor de cauciuc asupra protestatarilor sau jurnalistilor care au aratat semne de ranire de la proiectile.

Reprimarea din Tbilisi s-a atenuat in general de la Pastele Ortodox, desi protestele mai mici si privegherile la lumina lumanarilor au continuat si chiar s-au raspandit in numar semnificativ in alte orase.

Proiectul de lege prevede ca mass-media, ONG-urile si alte organizatii nonprofit trebuie sa se inregistreze ca „urmarind interesele unei puteri straine” daca primesc din strainatate mai mult de 20% din finantare.

Guvernul insista ca legea ar fi conforma cu standardele UE si are doar scopul de a creste „transparenta” si de a preveni „influenta straina daunatoare” pe scena politica a tarii.

Este de asteptat ca votul final sa aiba loc pana pe 13 mai. Partidul Visul Georgian si aliatii sai detin suficiente voturi pentru a aproba proiectul de lege si, eventual, a trece peste vetoul promis de presedintele Salome Zourabichvili.

Liderii UE spun ca punerea in aplicare a legii ar afecta negativ sperantele Georgiei de aderare la UE, iar condamnarea a venit si din partea Statelor Unite – cel mai mare sustinator al fostei republici sovietice din ultimii ani.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

2 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

49 de minute ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

3 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

3 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

4 ore ago