Protestul de luni al judecatorilor si procurorilor se extinde la nivelul intregii tari: „Justitia penala devine ineficienta, ne manifestam in mod public dezacordul”

news

Procurori si judecatori din intreaga tara vor iesi luni in fata instantelor, cu robele in mana, pentru a protesta fata de amendamentele PSD si ALDE la legile justitiei.

Initial, protestul  urma sa aiba loc in patru judete din Transsilvania, insa s-a extins la nivelul intregii tari, inclusiv la Bucuresti.

„La nivelul Clujului magistratii vor protesta tacuti, in fata Palatului de Justitie (intrarea Curtii de Apel) din Cluj-Napoca, cu robele pe mana, intre orele 12 si13. Activitatea judiciara nu va fi afectata”, anunta judecatorul Cristi Danilet.

magistrati

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) spune ca modificarile aduse Codului penal si Codului de procedura penala vor avea un „efect devastator” asupra anchetelor penale, pentru ca elimina instrumentele legale indispensabile prin care organele de ancheta pot investiga infractiuni, iar Directiva 2016/343 a Parlamentului European privind prezumtia de vinovatie este deja prevazuta in legislatia interna, astfel ca este folosita doar ca pretext pentru a elimina capacitatea organelor de urmarire penala de a descoperi si dovedi infractiuni.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, spune ca daca se adopta modificarile pe care parlamentarii vor sa le aduca la Codurile penale „DNA se va inchide”. „Aceste modificari nu vor afecta doar activitatea tuturor procurorilor, ci pun in pericol toti romanii”, a declarat Kovesi.

De asemenea, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) spune ca modificarile aduse codurilor vor duce la „amputarea posibilitatilor tactice de investigare a infractiunilor”.

Parchetul General sustine ca amendamentele depuse pentru modificarea Codurilor penale vor avea ”consecinte negative asupra procesului penal” si vor modifica arhitectura acestuia, in sensul ingreunarii actului de urmarire penala. In plus, procuroriii sustin ca ”se incearca o limitare a aplicarii unor principii fundamentale precum si a unor institutii esentiale ale procesului penal” si se pune mai mult acceentul pe respectarea drepturilor procesuale ale inculpatilor si mai putin ale persoanelor vatamate.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: